Сега четеш
Усмихни се…

Усмихни се…

Бебешките усмивки са прекрасни, те предизвикват толкова умиление и възхищение… А детският смях е заразителен и лесно може да ни накара да забравим за всякакви неприятности… Ненапразно се казва, че смехът е здраве. За усмивките и тяхното значение разговаряме с психолога Николета Николова.

За какви видове усмивки можем да говорим при бебето?

Еволюцията на усмивката на бебето върви ръка за ръка с неговото развитие. Може да говорим за различни видове усмивки според това колко са осъзнати. Най-общо разпознаваме усмивка рефлекс и усмивка, която търси комуникация.

На каква възраст какви усмивки да очакваме?

  • От 0 до 2 месеца: усмивката е рефлекс

Бебетата започват да се усмихват още от първите дни на живота си. Тези усмивки невинаги са лесни за идентифициране. Отначало бебето едва издърпва устните си, без дори да мърда бузите си, което по-скоро прилича на гримаса. Това са т.нар. рефлексни усмивки, те не са символ на емоционална реакция, а са физически  отговор на сетивни усещания. Подобни са на резките и некоординирани движения на ръцете и краката, които са характерни за първите седмици от живота на бебето. Все пак, цялото тялото на новороденото преминава през един „тестов период”. Рефлексните усмивки се случват най-често по време на дълбоката фаза на съня. 

  • 2 – 3 месеца: социална усмивка

След 2-ия месец бебето започва да използва усмивката като начин на взаимодействие. От психологическа гледна точка социалната усмивка засилва връзката родител – дете, тъй като това е една от първите форми на комуникация между тях. Бебето се учи не само на социални сигнали, но и на това как да привлече вниманието на хората около себе си, как да осъществи връзка. То реагира, когато издавате смешни звуци, и се усмихва, когато ви види. Този тип усмивка е взаимна, което означава, че вашето бебе се усмихва в отговор на усмивката на някой друг. Социалното взаимодействие на вашето бебе постепенно започва.

Този момент е и важна част от неврологичното развитие на детето и е знак, че няколко различни части на мозъка узряват. Смята се, че бебето вече е в състояние да вижда на къси разстояния, да осмисля отделни образи (в случая усмихнато лице) и да произвежда собствена усмивка в замяна.

Няма нужда да се притеснявате, ако вашето бебе не показва своите очарователни усмивки до 2-месечна възраст. Всяко дете има свой собствен и индивидуален ритъм, на някои просто са необходими 4 месеца, за да започнат да правят това. Този вид усмивка е важен компонент от развитието, но не е единственият и не значи, че бебето ви е нещастно или че нещо обезпокоително се случва с него. Ако все пак това ви притеснява, може да се консултирате с вашия педиатър.

  • около 6 месеца: усмивки по всякакъв повод

На тази възраст бебето започва да се кикоти и да се смее на глас с повод и без повод. Това е един от най-приятните и незабравими моменти за родителите, а свързването и опознаването на детето им може да бъде още по-силно и качествено. 6-месечните бебета се смеят насреща, независимо какво правите и вече са така щедри да даряват с усмивките си дори и непознати хора.

  • около 9 месеца: избирателна усмивка

В тази възраст бебето започва очевидно да предпочита родителите си пред всички други хора, като особено „прикрепено“ е към майката. В този период то като че ли пази усмивките си само за най-доверените хора. Това е така, защото детето усвоява способността да ви разпознава като специален човек, различен от останалите, което е символ за здравословно развитие. В тези месеци вече се появява и т.нар. широка усмивка с отворена уста, която показва повече радост, отколкото при затворената.

  • след 12 месеца: появява се чувството за хумор

Вашето малко дете ще започне да се смее, когато чуе песни, ще реагира на играчки и музика, ще изразява различни емоции и ще използва единични думи, за да изрази себе си. Бебетата на тази възраст като че ли не спират да се смеят и наслаждават на себе си и заобикалящия ги свят. Чувството за хумор на вашето бебе ще започне да се появява и то също ще прояви много креативност, за да ви разсмее. Колкото повече се забавлявате на неговите прояви, толкова повече то ще се старае да ви усмихва. Когато бебето реши, че нещо е смешно, е важно да го подкрепите, то жадува да получи реакция и от вас. Възползвайте се от този весел и неповторим период. Невсеки ден срещате някой, който си мисли, че сте най-забавният и прекрасен човек на света.

Какво изразява усмивката?

Още от първите дни на живота на бебетата може да наблюдаваме едно вродено желание за общуване и взаимодействане с другите. Само чрез погледа и изражението на лицето си, те привличат и пленяват истински нашето внимание. Първата истинска усмивка на бебето, тази, която е насочена и осъзната, често се счита за първия жест в превръщането на бебето в пълноценно социално същество.

Дезмонд Морис, например, в книгата си „Babywatching” говори, че вродените усмивки са част от инстинктивен механизъм за оцеляване на новороденото човешко същество. Според него те му осигуряват безопасност и допринасят за развитието на привързаността на близките към него, тъй като това автоматично ги радва.

Виж още

Как можем да провокираме детската усмивка?

С опознаването на бебето всеки родител, разбира се, научава най-добре кое го радва и разсмива истински.

Може да насърчавате усмивките, като научите различни звуци, думички и изражения, които карат детето ви да реагира със смях. Смейте се с него, измислете ваши общи неща, които го разсмиват, правете смешни физиономии и най-вече – не спирайте да му говорите и да му разказвате какво се случва в света около вас. На тази възраст децата разбират почти всичко, което им се казва, дори и да не могат все още да боравят така богато с езика и думите.

Имитирайте неговите изражения и то може да започне да имитира вашите. И най-вече – експериментирайте, забавлявайте се, бъдете креативни.

Усмихнати родители, усмихнати деца?

Смехът спомага за отделянето на ендорфини и ни вкарва в преживяване на сладка  еуфория. Неслучайно казват, че смехът е заразен. А бебето се учи от родителите си още от първия ден на появата си. То усвоява и приема информацията изключително бързо. Децата наблюдават постоянно, дори и тогава, когато си мислим, че не ни слушат или си играят залисани с нещо. Те ни имитират и запомнят всяко наше изражение. Затова, разбира се, че колкото по-усмихнати сме ние, толкова и те ще се опитват да копират това поведение, тези реакции. Усмивката не се появява просто така, тя се учи на практика, както всички други умения. Затова е важно да покажем на детето как се прави, а какъв по-хубав пример от усмихнати и радостни родители. 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре