Сега четеш
Ужилване от пчели и оси

Ужилване от пчели и оси

Пчелите, осите, стършелите и другите жилещи насекоми са снабдени с жилещ апарат като средство за самозащита. Чрез жилото по време на ужилване в организма на човек се инжектира специфична отрова, която предизвиква токсични и имунологични реакции. При ужилване от пчела, нейното жило прониква в кожата и остава там, а пчелата умира. Осите и другите видове жилещи насекоми не губят своите жила, затова едно и също насекомо може да ужили повече от веднъж.

За повечето хора този вид ужилване предизвиква само временно неудобство – краткотрайна остра болка, подуване, зачервяване, топлина и сърбеж на мястото на ужилване. Обикновено болката и подуването изчезват в рамките на няколко часа без усложнения. Ако обаче сте алергични към отровите на тези насекоми или сте ужилен няколко пъти, реакциите на организма могат да бъдат по-бурни, дори могат да бъдат и животозастрашаващи. Алергични реакции към отровата на жилещите насекоми могат да се появят по всяко време от живота, дори ако сте били ужилени преди и не сте развили такава реакция.

Леките алергични реакции могат да причинят обширни зачервявания и подуване на мястото на ужилване. Тежките алергични реакции се развиват при свърхчувствителни към отровите на насекомите индивиди и могат да доведат до потенциално фатално състояние, наречено анафилактичен шок: копривна треска (уртикария) по цялото тяло, силен сърбеж, подуване на езика и гърлото, затруднено дишане, бледа кожа, бърз пулс, гадене и повръщане, виене на свят, загуба на съзнание. Всичко това става много бързо, затова ако забележите у детето някакви признаци на тежка алергична реакция след ужилване от пчела или оса, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

При ужилване от насекомо първото нещо, което трябва да се направи, е да се потърси и извади жилото на насекомото, ако има такова. То се отстранява внимателно с ръба на ноктите или с подръчно средство (нож, пластмасова карта и др.), като се внимава останалата в сака отрова да не се изстиска в раната. Мястото на ужилване трябва да се измие със сапун и вода. Най-ефективният начин за намаляване на абсорбцията на отровата е поставянето на лед или студени компреси на засегнатото място. Също така това спомага за намаляване на подуването.

Сърбежът и зачервяването се лекуват с антихистаминови или кортикостероидни кремове. За да се намали риска от инфекция, мястото на ужилване не бива да се разчесва. Освен това чесането може да засили сърбежа, подуването и зачервяването.

При алергични индивиди веднага се приемат противоалергични медикаменти (антихистамин или автоинжектор с адреналин) и се търси помощ в най-близкото лечебно заведение.

Мерки за сигурност

За да се намали риска от ужилване: не ходете боси навън; носете шапки и дрехи, които осигуряват пълно покритие; не употребявайте силно миришещи парфюми, продукти за коса или тяло; не обличайте дрехи с ярки цветове или с цветни мотиви; не се хранете и не пийте на открито; не шофирайте с отворени прозорци; внимавайте при посещение на открити селскостопански пазари, както и в цветарски магазини; стойте далеч от откритите контейнери за боклук; бъдете внимателни, когато сте близо до кошери на пчели или гнезда на оси.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре