Сега четеш
В сезона на алергиите

В сезона на алергиите

През лятото и най-малките, и по-големите деца прекарват голяма част от времето на открито, играейки на воля на плажа, в парка или на село при баба и дядо. Да оставим настрана всички ползи от това и да помислим за капаните, които лятото залага – ами ако хлапето започне да киха непрекъснато, да го сърби телцето, да се чувства отпаднало? Ами ако го ужили пчела, ако го нахапят бълхи или, не дай Боже, ако му се забие кърлеж?

Какви рискове от алергия крие лятото, колко опасно може да бъде едно ухапване от насекоми и как можем да предпазим децата си… На всички тези въпроси компетентен отговор дава д-р Тихомир Мустаков, един от най-добрите български специалисти в областта на алергиите.

 

Какво отключва алергиите през лятото?

Най-честите алергични реакции през пролетта и лятото са предизвикани от полени, екзотични храни, козметика, насекоми.

Какво представлява слънчевата алергия и има ли начин да бъде избегната?

Алергичната реакция при слънчевата алергия се отключва по биохимичен път, но протича с класическите симптоми на алергията – зачервявяне, сърбеж, оточност на изложените на слънце участъци, а в редки случаи и по цялото тяло.

Освен избягването на силно слънчево огряване, подходящите шапки, очила и дрехи трябва да се използват защитни кремове, като при пациенти с алергия се препоръчват продуктите с минерални филтри.

Морската вода и тази от басейните може ли да предизвика някакви дискомфортни състояния у децата или алергични реакции?

Като цяло морската вода оказва благоприятно действие при атопичен дерматит и екзема. Някои примеси в нея обаче могат да предизвикат алергични реакции, например цъфтежът на водораслите или пък петролните замърсявания. По отношение на басейните нерядко се наблюдават случаи на алергични реакции към дезинфектантите, които се съдържат в нея.

Пясъкът вид алерген ли е?

Не. Алергени обаче могат да се появят при попадане в него на големи количества полени или животинска урина.

Kaкво представлява алергичният ринит и как се лекува?

Алергичният ринит е алергично възпаление на носната лигавица, проявяващо се със сърбеж в носа, воднист или слузест секрет, запушване на носа, кихане. Лекува се с противоалергични лекарства – перорално и локално, и посредством специфична хипосензибилизация при подходящите случаи.

В отпускарските месеци много от родителите изпращат децата си на гости при баба и дядо на село. Крие ли някакъв риск общуването с домашните животни?

Трябва да се имат предвид алергиите на конкретното дете – ако е с поленова алергия, в периода май–юни или през август може да се наблюдава влошаване на състоянието; ако алергията е към плесени, при контакт със старо сено или фуражи тя може да се обостри. Някои селскостопански животни също са силни алергени, например конете.

Кои насекоми най-често причиняват алергия при децата?

Най-често алергия при децата се наблюдава към домашнопрахови микрокърлежи, комари и много рядко към пчели и оси.

Виж още

Какво трябва да направят родителите, след като детето им е ухапано от насекоми?

Ухапаното място задължително трябва да се почисти със спирт, а след това се препоръчва намазване с локален кортикостероиден крем или разтвор няколко пъти дневно в продължение на 1-5 дни.

Какъв риск за децата носят ухапванията от комари? А от кърлежи?

И в двата случая най-големият риск е от пренасяне на инфекции. Алергичните реакции са редки и по правило локални, овладяват се с антихистаминови препарати и локални кортикостероидни кремове, които се прилагат в кратки курсове. В много редки случаи се налага провеждането на специфична имунотерапия към комари.

През лятото често се виждат дечица с обриви, предизвикани от бълхи. Колко опасни са бълхите?

Опасни са като преносители на инфекции.

Как да предпазим децата си от насекомите през летните месеци?

С репеленти, изпаряеми течности или таблетки.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре