Сега четеш
В света на илюзиите

В света на илюзиите

Ако искате да избягате от реалността и да се потопите в нещо нереално и магично, в същото време и научно обусловено, посетете Музея на илюзиите. Отворен е всеки ден от 10.00 до 20.00 часа. Ще ви посрещнат любезни гидове, които ще ви поведат към едно чудесно преживяване в света на илюзиите. А сега ще се докоснете до този наистина различен музей с помощта на Виолета Попова, представител на мениджърския екип.

Как се роди идеята за Музей на илюзиите?

Има много такива музеи по света и Европа. Музеят в София е създаден по образец на тези във Вилнюс и Краков. Включва илюзии, които са предимно физично обусловени, т.е. използваме физика, математика, за да създадем експонатите, като в тях няма елемент на такава магия, каквато обикновено разбираме, използвайки тази дума, т.е. няма необясними неща. Хората, след като контактуват с нашите гидовете, разбират отговорите на загадките. Всичко е научно обосновано.

Това ще рече ли, че музеят е подходящ само за по-големи деца?

Малките деца също много се забавляват, например в обърнатата стая – това е перспективна илюзия, тоест, като обърнем перспективата, изглежда, че висим от тавана или сме залепени за него. Също така истинска забава е и столът, който създава илюзията, че малкото дете е много голямо. Разбира се, има и други неща, които са малко по-сложни за разбиране, и за които човек трябва да има действително малко повече познания. Не, че е невъзможно малките деца да ги разберат и да се забавляват, но пълното възприемане би се получило от деца над 8-9 години.

Споменахте, че има гидове в музея?

Да, имаме гидове, т.е. асистенти, които помагат задължително при снимането, тъй като за хората е трудно да уловят перспективата (в нашия музей е позволено снимането, дори е препоръчително). Също така ние държим описанията на отделните илюзии да са по-кратки, за да се акцентира върху сетивното усещане на човека. Ето защо гидовете помагат с интерактивната част. Те посрещат гостите и им помагат да разберат какво да правят.

Освен невероятното преживяване имате и сувенири, които предлагате за спомен…

Да, постарали сме се да има добър асортимент от сувенири за тези, които искат да си купят нещо за спомен. Има секция с фокуси, въпреки, че музеят не набляга на илюзионизъм и трикове, но все пак хората го свързват с тази идея. Има и зоотропи, антични въртящи се лампи, които създават илюзията за танц, картички с холограми и т.н.

Музеят на илюзиите ще ни помогне ли да избягаме от реалността?

Определено всички имаме нужда да бягаме от реалността. Общо взето битът е скучен и затормозяващ за повечето от нас. Притиснати сме от всякакви проблеми и в един момент се оказва, че не можем да избягаме, не можем да се отърсим и най-важното – като че ли нямаме правилните механизми за справяне с този стрес. Забелязвам, че хората, като дойдат при нас, колкото и наивно може да звучи, успяват да се освободят, да се заредят с някаква позитивна енергия… Това, всъщност, е една наша сбъдната мечта – хората да се забавляват по един качествен и добър начин.

Вие лично какво магично искате да ви се случи?

Боже господи, какво ли не искам J. Искам една торба с пари да ми падне на главата и, като изляза на улицата, да ги мятам на всички и навсякъде. Социалната тема ми е болна тема. Има прекалено много гладни, бедни, нещастни, ощетени хора… Разликата между най-бедните и най-богатите става все по-голяма. Моята представа за чудо е някак си да има реабилитация на средната класа. Да има все повече щастливи, удовлетворени и усмихнати хора.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре