Сега четеш
Какво представляват инфекциозните болести срещу които ваксинираме нашите деца

Какво представляват инфекциозните болести срещу които ваксинираме нашите деца

В стремежа си да ви осигури полезна и достоверна информация по всички въпроси, свързани с предпазването на децата от заболявания, нашият екип активно проследява дискусиите, свързани с ваксините и имунизациите на най-малките. Забелязахме, че темите, подлагани на обсъждане, обикновено са формулирани като „Необходими ли са ваксините“, „Ползата и вредата от ваксините“, „За и против ваксините“. Не открихме дискусии от типа на „Необходимо ли е децата да боледуват от заразни болести“, „Ползата и вредата от заразите“, „За и против заразните болести“… И съвсем нормално – та кой родител на света ще е „за“ болестите?! Този факт обаче е показателен за нещо далеч по-важно – улисани в стремежа да търсят все повече и повече данни, с които да докажат своята правота, страните, участващи в спора на тема „ваксини“, някак са забравили за началото на историята и за главния герой в приказката за ваксините, който се казва Болест.

Ние пък си припомнихме как Марк Твен описва този герой: Болест! Това е главният отряд, който никога не отстъпва и унищожава всичко по пътя си! Той напада младенеца още щом се роди; страданията идват едно след друго: коклюш, шарка, заушка, стомашни разстройства, никнене на зъби, скарлатина и други специалитети за деца. Този отряд преследва детето, докато то стане юноша, за когото има в запас други специалитети. Той преследва юношата, докато достигне зряла възраст, после старост и накрая го сваля в гроба.“ (Марк Твен, Писма от Земята. Писмо шесто. Превод от английски: Тодор Вълчев, 1982 г.)

Подтикнати от думите на великия писател, решихме да подготвим тази поредица, в която да ви разкажем първо за болестите и причините някои от тях да бъдат включени в Имунизационния календар на България, а след това – да ви запознаем с ваксините, с тяхното значение и възможности.

Имунизационен календар на България

Имунизационният календар на България осигурява възможност на всички български деца да бъдат предпазени от следните заболявания:

туберкулоза, вирусен хепатит тип B, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич), тежки инфекции, причинени от пневмококи и хемофилус инфлуенце тип В (менингит и др.), морбили, епидемичен паротит (заушка) и рубеола.

Виж още

Списъкът на болестите, които се покриват от нашия имунизационен календар, не се отличава съществено от този на другите европейски страни. (За справка: http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx). Това е така, защото навсякъде по света целта е една – да се ограничи максимално разпространението на най-масовите и най-опасните инфекциозни болести. Да, в наши дни благодарение на ваксините те се срещат много по-рядко, но все още не е настъпил моментът, в който да можем да кажем, че сме забравили тези болести.

 

VAKSINI

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре