Сега четеш
Какво трябва да знаем за ваксините

Какво трябва да знаем за ваксините

Факт е, че благодарение на ваксините сме забравили за страшни и смъртоносни болести от миналото. Факт е, че въпреки това, днес родителите, които отказват ваксини за децата си, не са никак малко. Когато обаче трябва да вземем важни решения, свързани със здравето на детето, добре е да се базираме на професионална информация. Ето защо се срещнахме с д-р Иванова – да поговорим за родителските страхове и за ролята на ваксините.

 

Какво представляват ваксините и как действат?

Ваксините са биологични препарати, които съдържат частици от микроорганизми. Когато се постави ваксина, имунната система се активира, разпознава тези частици от микроорганизми като „чужди” и започва да образува антитела срещу тях. Тоест ваксинацията е един безопасен и умен начин да се предизвика имунен отговор, без да се причинява заболяване.

Защо е нужно децата да се ваксинират?

Без ваксини децата, а и възрастните са изложени на риск от сериозни болести като морбили, тетанус, полиомиелит, менингит и други. Много от тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) чрез ваксините се спасяват между 2 и 3 милиона живота всяка година. Инфекциозните болести вече не се срещат толкова често в клиничната практика, но въпреки това техните причинители (вируси или бактерии) продължават да циркулират в някои или във всички части на света. Всеки, който не е защитен, е възможно да бъде заразен.

Може ли ваксините да разболеят детето?

Ваксините НЕ могат да разболеят детето. В състава им са включени малки вирусни или бактериални частици (т.нар. антигени) или микроорганизми, които са инактивирани и са загубили своята вирулентност (способността им да предизвикват заболяване). Тоест, те съдържат частици, които са достатъчни, за да се активира имунната система и само имитират процеса на заразяване.

Какво означава колективен имунитет?

Колективният имунитет е форма на защита от инфекциозни заболявания. Възниква, когато достатъчно голям брой от хора от дадена популация имат имунитет срещу определено инфекциозно заболяване. Тогава вероятността тези, които нямат имунитет да се разболеят, е много малка. Да вземем за пример децата в детската градина. Едно от тях не е имунизирано срещу морбили поради медицински показания. Всички останали деца обаче са ваксинирани срещу това силно заразно заболяване. Тогава вероятността някое от децата да се разболее от морбили е на практика нулева. Това важи и за детето, което поради някакъв здравословен проблем е без ваксинация. По този начин се прекъсва предаването на инфекцията и се създава т.нар. „групов/колективен имунитет”. 

Кои страшни болести вече са забравени благодарение на ваксините?

През 1980 г. благодарение на масовото имунизиране е постигната пълна ерадикация на едрата шарка (вариола) на територията на цялата планета. Преди това само от вариола са умирали над 5 милиона деца годишно. В стратегията на СЗО е заложена ерадикацията и на други остри инфекциозни заболявания. Това обаче е все по-трудно достижима цел поради увеличаващите се антиваксърски движения.

Колко ваксини включва Националният ни имунизационен календар? Наистина ли е претоварен? 

В имунизационния календар на Република България ваксините се разделят на: задължителни, целеви и препоръчителни. Задължително е прилагането на ваксини срещу 11 заболявания, а именно: туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, паротит, рубеола, хемофилус инфлуенце и пневмококи. Така изброени звучат доста, но повечето са комбинирани в няколко поливалентни ваксини. Препоръчителни и пожелателни са имунизациите срещу ротавирус, варицела, човешки папилома вирус, грип.

Виж още

Не бих казала, че нашият имунизационен календар е претоварен. В много други държави задължителните имунизации включват ваксини срещу варицела, менингококи и други.

Има родители, които се страхуват, че ваксините биха увредили детето им. Какво бихте казали?

За да се стигне до масовото използване на дадена ваксина, тя е преминала множество лабораторни тестове и клинични проучвания. При спазване на всички мероприятия като правилно съхраняване на ваксините, преглед и измерване на телесна температура на детето, както и съобразяване с индивидуалните особености, страничните реакции към ваксините са сведени до минимум. К

Странични реакции след ваксинация

Като всеки лекарствен продукт ваксините също могат да предизвикат странични ефекти. В повечето случаи тези реакции са леки, локализирани са на мястото на поставяне на ваксината и преминават за часове или до няколко дни. Най-често в първите 2-3 дни след ваксинация се наблюдава повишаване на телесната температура и общо неразположение. Възможно е да се появи зачервяване, подуване и болка на мястото на убождане. При поява на други симптоми е уместно да се потърси консултация с педиатъра на детето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре