Сега четеш
Висока температура! Ами сега…

Висока температура! Ами сега…

Високата температура винаги буди притеснения у родителите. Дори и да знаем, че тя е защитна реакция на организма, никога не можем да останем спокойни, когато градусите на термометъра се покачват, а мъникът лежи безпомощен на леглото. В кои случаи наистина имаме основания за тревога, коя температура се приема за висока, кога задължително трябва да потърсим консултация с лекар… На тези и други въпроси отговор потърсихме от д-р Масларска.

 

Като че ли всеки родител изпада в ужас, когато детето му е с висока температура. Кога наистина има основания за притеснения?

Повишената температура е естествена реакция на имунната система при поява на инфекция и възпаление. Сама по себе си, тя, противно на старите твърдения, не е опасна – температурата просто е знак, че тялото реагира на причинителя на болестта. Опасно е, когато състоянието на детето рязко се влоши, когато то е летаргично, апатично и отказва да се храни.

 

Какво всъщност представлява високата температура и опасна ли е тя?

Температурата на тялото се регулира централно, по-специално от хипоталамуса, където се намират централните температурни рецептори, получаващи сигнал от периферните. Целта е актуалната температура на тялото да бъде „напасната“ на една абсолютна стойност, която при здрави деца и възрастни индивиди трябва да бъде около 37 градуса. Повишена температура означава повишена абсолютна стойност, която тялото се опитва да достигне чрез различни механизми. Ето защо, когато температурата се покачва, обикновено децата страдат от „втрисане”, тъй като кръвоносните съдове в периферията се свиват и тялото произвежда повече топлина с този механизъм.

Температурата е опасна, когато е в резултат на инфекция и когато се появят съпътстващи симптоми като кашлица, диспнея при пневмония, признаци на менингит или урогенитална инфекция.

 

Коя температура се приема за висока при малките деца?

При деца до 3 месеца се счита, че трябва да бъдат прегледани от лекар, ако имат температура 38°С, след тази възраст границата е 38.5°С.

 

Кои са най-честите причини за покачване на температурата при децата?

Най-честите причини за фебрилитет са вирусните инфекции (особено на горните дихателни пътища) и бактериалните инфекции.

 

Как е правилно да бъде мерена температурата при мъниците?

Най-правилният начин за измерване през първата година от живота на детето е ректалното измерване. След това могат да се използват термометри с измерване в ухото, например.

 

При покачване на температурата, обикновено първата мисъл на родителите е как да я понижат. Какво всъщност трябва да направят?

Виж още

Моят съвет е родителите да запазят спокойствие и да наблюдават общото състояние на детето. Ако то се храни, активно е и се чувства добре, не е необходимо температурата да се сваля веднага, стига да няма други симптоми като болка в гърлото или главоболие. Ако детето е много отпаднало и не поема никаква храна или течности, е необходимо да се даде медикамент. В такъв случай е добре да се направи и консултация с лекар.

 

Ако детето е с висока температура, обикновено отказва да се храни. Притеснително ли е това?

В такива случаи е важно детето да приема най-вече течности. При децата отказът от храна не е толкова опасен, но трябва да се настоява те да приемат достатъчно течности – може по много малко, но на често.

 

Вашето отношение към народните лекове за понижаване на температурата – кърпи с оцет и вода, парченца лимон на ходилата на крачетата…

Ако родителите имат добър опит с някой от тези лекове, могат спокойно да го използват. Важно е да се знае, че когато състоянието на детето се влошава, е необходимо да се обърнат към лекар.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре