Сега четеш
Витамините и децата: витамин А

Витамините и децата: витамин А

Храненето е може би най-значимият от всички външни фактори, оказващи влияние върху растежа и развитието на децата, както в периода на вътреутробното развитие,така и в кърмаческа възраст и през първите години от живота на детето. То е фактор, който има дълготрайни последици върху здравето на човека. Какви витамини, минерали и микроелементи трябва да съдържа менюто на детето, за да бъдат задоволени напълно нуждите на растящия му организъм, разказва д-р Цветана Джурова.

 

Развитието на детето зависи от вноса с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин с важна роля в жизнените процеси, свързани със строежа и защитната функция на кожата, по-конкретно на епителния слой. Той има ключово значение за синтезирането на хормона на растежа и за функционирането на имунната система.

Източници на витамин А са млякото, яйцата, черният дроб. Човешкият организъм може да синтезира витамин А от бета-каротин, т. нар. провитамин А, който се съдържа в жълтооранжево оцветените плодове и зеленчуци – моркови, сладки картофи, пъпеш и др.

При дефицит на витамин А кожата на детето може да стане по-суха и лесно дразнима, лигавиците също могат да бъдат засегнати, забавя се растежът. Може да възникнат нарушения в зрението и да зачестят острите заболявания.

При прекомерен внос с храната на провитамин А или бета-каротин няма риск от токсични прояви, но може да се наблюдава жълтеникаво оцветяване на кожата.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре