Сега четеш
Витамин D – незаменим за детското здраве

Витамин D – незаменим за детското здраве

Днес децата прекарват все по-голямата част от времето си в затворени помещения. Дори и в почивните дни много хлапета предпочитат да останат пред телевизора или компютъра, вместо да ритат топка в парка. Освен риск от обездвижване, това крие и една друга опасност, за която често забравяме – дефицит на витамин D.

„Лабораторията производител“ на така ценния витамин D е собствената ни кожа, но за да може това да се случи, е необходимо да излезем навън, на слънце. Каква е ролята на витамин D за правилното развитие на децата и до какви здравословни проблеми може да доведе недостигът му, попитахме детския ендокринолог д-р Ваня Деспотова.

 

Каква е ролята на витамин D? Защо е толкова важен за правилното развитие на децата?

Любопитен факт е, че витамин D всъщност съвсем не е витамин, а хормон. Той се отнася към групата на стероидните хормони и при хората се представя под две форми – ендогенен витамин D3, който се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи, и екзогенен витамин D2, чийто прием се осъществява с храната. И двете форми на витамина са биологично инертни и за да се активират, трябва да се подложат на два процеса в тялото, които се наричат хидроксилиране. Първият процес се извършва в черния дроб, където витамин D се превръща в калцидиол. Вторият процес се извършва предимно в бъбреците, където се образува физиологично активният калцитриол.

От бъбреците калцитриолът попада в кръвообръщението и участва в костната обмяна, като прави възможен синтеза и съзряването на костните стволови клетки, регулира усвояването на калций в червата и с това повлиява обмяната на фосфора. Така калцият и фосфорът се складират в костите и скелетът става стабилен. Ефектите на витамин D не се ограничават само до опорно-двигателния апарат. Той е необходим също за зъбния растеж и за укрепване на мускулите. Има роля за стабилизиране на имунната система, като защитава организма от различни вредни въздействия и същевременно го предпазва от свръхизразени имунни реакции и автоимунни заболявания като захарен диабет тип 1, мултиплена склероза и др. Витамин D се грижи и за нервните клетки на мозъка и за функционалното състояние на сърдечно-съдовата система. Предпазва от съдови болести и онкологични заболявания.

До какви здравословни проблеми може да доведе недостигът на витамин D?

Все повече проучвания показват, че много от децата (около 40%) страдат от дефицит на витамин D, причинен от неадекватно излагане на слънчева светлина или недостиг на витамина в хранителния режим.

Дефицитът на витамин D пречи на абсорбцията на калций и фосфор, води до нарушена минерализация на костите, загуба на костна маса и риск от фрактури, рахит и нарушение на растежа при децата. Възможно е да повлияе изявата на диабет, сърдечно-съдова дисфункция, автоимунни заболявания, дефицит на вниманието, хиперактивност.

Каква е симптоматиката на този дефицит?

Дефицитът на витамин D обикновено е без особено открояващи се симптоми и при кърмачетата и малките деца може да остане незабелязан дълго време. Най-често недостигът на витамин D в ранна детска възраст се изразява като криви крачета, задебелени гривнени стави и забавяне на прохождането – все симптоми, които са показателни за лекаря, но лесно могат да бъдат пропуснати от родителите. Ако недоимъкът на витамина не се овладее, в по-късна възраст могат да се появят болки в костите и дори деформация на крайниците. Предполага се, че т.нар. „болки на растежа” също може да са резултат от дефицит на витамин D.

Кои са естествените източници на витамин D?

Малки количества могат да се набавят чрез храната. Витамин D се съдържа в рибата, черния дроб, яйцата, млечните продукти, семената, гъбите… За да си набавим чрез храната необходимата дневната доза от него обаче, трябва да изяждаме непосилните 400 г скумрия или 20 яйца дневно.

В кърмата също има витамин D, но в недостатъчно количество, за да покрие нуждите на бебето до 6-месечна възраст. Затова от третата седмица се препоръчва на кърмачето да се дава витамин D под формата на добавка. Ако децата се хранят с мляко за кърмачета, то обикновено е обогатено с витамин D и не се налага допълнителен прием.

Над 90% от витамин D в човешкия организъм се получава под въздействието на слънчевите лъчи върху кожата. При достатъчно слънце човешкият организъм може да синтезира витамин D в собствената си кожа.

Може ли детският организъм да си набави необходимото количество витамин D от храната и слънцето?

Тъй като витамин D е слабо разпространен в природата, практически е непостижимо да се достави адекватно количество от него само от естествени хранителни източници.

За географските ширини, в които попада България, се смята, че 10-15 минути контакт със слънчевите лъчи по откритите части на тялото (крака, ръце, лице, шия) през пролетно-летния период са напълно достатъчни за превенцията на витамин D дефицита. Синтезираният в кожата витамин D се натрупва и съхранява в мускулите и мастната тъкан и се метаболизира през есенно-зимния период, когато слънцегреенето не е достатъчно. Затова особено през зимните месеци е необходимо да се следи нивото на витамина в детския организъм и при необходимост да се приема допълнително.

Съществува ли опасност от предозиране на витамин D?

Организмът адаптира синтеза на витамин D към по-дълготрайно излагане на слънчева светлина, така че предозиране по естествен начин е невъзможно. Същото важи и за предозирането от хранителни източници. Само приемът на високодозирани препарати на витамин D (над 500 eg) и то за дълъг период от време може да доведе до високо ниво на калций (хиперкалциемия). Със сигурност обичайно предписваните дози – 25 eg дневно за деца (1.000 IE), не могат да доведат до предозиране. Независимо от това, препоръчително е профилактичната доза витамин D да се консултира с педиатър поради възможни индивидуални особености и нужди.

При краткосрочно предозиране на витамин D може да се наблюдават симптоми като гадене, повръщане, силна жажда, главоболие, отпадналост. Продължителното предозиране води до отлагане на калций в съдовите стени и в бъбреците, образуване на бъбречни камъни и до бъбречна недостатъчност.

Има ли витамин D роля за общия имунитет на организма?

Витамин D има огромно влияние върху имунитета, защото участва в регулацията на клетките на имунната система. Той е от ключово значение за нормалното функциониране на имунната система. Ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува 4-5 пъти по-малко от сезонни вирусни инфекции, например от грип, настинка и др.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре