Сега четеш
Витамините и децата: витамин Е

Витамините и децата: витамин Е

Храненето е може би най-значимият от всички външни фактори, оказващи влияние върху растежа и развитието на децата, както в периода на вътреутробното развитие,така и в кърмаческа възраст и през първите години от живота на детето. То е фактор, който има дълготрайни последици върху здравето на човека. Какви витамини, минерали и микроелементи трябва да съдържа менюто на детето, за да бъдат задоволени напълно нуждите на растящия му организъм, разказва д-р Цветана Джурова.

 

Развитието на детето зависи от вноса с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Витамин Е

Витамин Е участва в жизнените процеси, свързани с изграждането на белтъците, включително и на хемоглобина – основната белтъчна структура в червените кръвни клетки, която пренася кислорода към тъканите в организма. Има и антиоксидантна функция, т.е. пази стените на клетките в организма от вредни натрупвания и разрушаване. Източник на витамин Е са животинските продукти като мляко, яйца, месо, черен дроб. При недостиг на витамин E може да се развие хемолитична анемия, като особено застрашени са недоносените деца.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре