Сега четеш
За какво да внимаваме през лятото

За какво да внимаваме през лятото

За да бъде лятото спокойно за родителите и за да му се насладим максимално, най-важното условие е децата ни да са здрави и да се чувстват добре. Какви опасности дебнат малчуганите през лятото, как да се справим с тях и за какво да внимаваме, попитахме д-р Иванова.

 

Вирусни инфекции

С вирусните инфекции се сблъскваме целогодишно, но докато през есенно-зимния сезон преобладават респираторните заболявания, за лятото са по-характерни стомашно-чревните вирусни инфекции. Повишена телесна температура, болки в коремчето, отпадналост, горно- и долнодиспептични прояви (гадене, повръщане, диария), дехидратация – това са най-характерните симптоми на стомашно-чревните вирусни инфекции. Най-важното при тях е да внимаваме да не се стига до обезводняване, което често се случва заради повишените водни загуби и намаления внос, а и поради крехкия водно-солеви баланс на детския организъм. Тъй като това са причинители, предаващи се по въздушно-капков и контактно- битов механизъм, основната ни задача е да внимаваме да не допуснем заразяване на детето. За целта трябва да мием редовно и хубаво ръчичките, да подбираме внимателно храната, да избягваме контактите на детето с болни хора, да спазваме инструкциите на наблюдаващия педиатър.

Ухапвания, ужилвания

С настъпването на топлите месеци живите твари от всякакво летящо, пълзящо и жужащо естество се развихрят. Няма как да не отнесем поне една близка среща с тях. В този ред на мисли, хубаво е да се запасим с репеленти и да ги използваме. Ако родителите не желаят да „химизират“ допълнително децата си, могат да използват такива на растителна основа, с етерични масла. Реалната опасност при ухапванията и ужилванията, всъщност, идва от възможността за бурна алергична реакция на организма към насекомото. Затова винаги под ръка трябва да разполагаме с някакво противоалергично лекарство, а при неповлияване и влошаване на състоянието на детето – да се направи консултация в спешен кабинет за по-мощно лечение. Родителите трябва да бъдат особено внимателни с насекомите, особено ако детето вече е проявявало силна реакция при ужилване или ухапване.

Хранително отравяне

Внимавайте с консумацията на храни, които са престоявали дълго време на топлина или пряка слънчева светлина, особено по курортите. Внимателно подбирайте местата за хранене. Много често причините за хранително отравяне се коренят в неправилното съхранение и обработка на храната. Често тези ситуации довеждат до болнично лечение, затова се препоръчва добра хигиена, термична обработка и внимателен подбор на източниците на храна.

Дехидратация

Обезводняването е съвсем реален проблем през лятото. Най-често причина за това са стомашно-чревните инфекции, които протичат с повишена телесна температура, загуба на течности, безапетитие. Дехидратация на организма обаче може да се получи и поради високите летни температури, прекомерното излагане на слънце, повишената физическа активност на детето и недостатъчния прием на течности. За да предотвратим този проблем, трябва да предлагаме на детето достатъчно количество физиологични течности – вода, чай, айрян… Дозировката е по 40-60 мл на кг телесно тегло за 24 часа, а при налична инфекция – по 60-80 мл/кг. И още – не бива да допускаме прегряване, трябва да обличаме детето в леки, ефирни материи, не бива да стоим на открито в най-топлите часови интервали, главата на детето трябва да е покрита с шапка или кърпа. Децата много лесно и бързо се обезводняват заради фината им терморегулация и несъвършените компенсаторни способности за водно-солеви баланс. Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до венозна рехидратация – в тежките степени на обезводняване.

Хранене

Храната през лятото трябва да е основно течно-кашава, лека, ненатоварваща, лесно смилаема. Да преобладават пресните плодове и зеленчуци, супите, салатите, течностите. Нека в хранителния режим на детето да преобладават пресните и естествени продукти, а термично преработените и богати на консерванти да останат на заден план. Особено внимание трябва да имаме към източниците, от които ползваме храна – дали готова или не, особено от такива, при които храната е цял ден на открито и топло. И задължително миене на ръчички преди хранене!

Слънчево изгаряне

Бебешката и детската кожа са особено чувствителни и податливи на влияния от различно естество – вятър, студ, ярко слънце. Ако през зимата защитаваме откритите части на тялото с хидратиращ крем, то  през лятото на дневен ред идват слънцезащитните продукти. За децата е хубаво да изберем високо ниво на слънцезащита – SPF 50 или 50+, за предпочитане медицинска козметика, която да има и хипоалергенни свойства.

Кожата помни! Регулярните негативни влияния на силното слънце още в детска възраст неминуемо се отразяват след време. Както децата , така и техните родители трябва да бъдат особено внимателни и загрижени за кожата си. За да не допуснем изгаряне, е хубаво да избягваме престой на открито в часовете с най-силно слънчево греене, да носим шапка или шал, редовно да подновяваме слънцезащитата.

Море, басейни

Когато сме с деца около воден източник, не трябва да ги изпускаме от надзор, защото инцидентите не са рядкост. Децата винаги трябва да са пред очите ни! Басейните, поради наличието на огромни дози дезинфектанти в тях, биха могли да причинят алергии на кожата при по-чувствителните деца. Морската вода пък крие риск от стомашно-чревни неразположения поради това, че тя не е идеално чиста.

5 съвета за спокойно лято

Слънце … Море … Планина … Почивка … Изобилие от детски усмивки…

Възползвайте се от времето за почивка с децата и им отдайте максимума от вниманието си – това е време само за вас, без грижи, без проблеми, без ежедневие. Дали на планина, дали на море – важното е да има разнообразие и бягство от действителността, да има пътешествия, да има приключения, децата да се чувстват свободни. А за максимално спокойствие – възползвайте се от съветите на вашия педиатър и коментирайте с него всичко, свързано със здравето и грижите за детето, което ви вълнува.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре