Сега четеш
Водата и децата

Водата и децата

Неслучайно наричат водата „извор на живота“. Ето и няколко любопитни доказателства в полза на това твърдение:

Всички биохимични процеси в човешкото тяло протичат във водна среда. Чрез водата се извеждат голяма част от отпадните продукти от метаболизма на тялото. За да се поддържа здравето, е нужен баланс между количеството на постъпващата в организма вода и това, което се губи. Организмът е в състояние да образува само 10% от нужната му вода, останалите 90% трябва да постъпят отвън. Човешкото тяло губи вода по много пътища: с урината (55%), с потенето (20%), чрез белите дробове при дишане (15%), чрез изпражненията (5%).

Какво значение има водата за децата, по колко вода трябва да пият в зависимост от възрастта си, каква вода е за предпочитане да консумират. Отговор на тези и други важни въпроси потърсихме от д-р Цанова.

 

По колко вода трябва да пият децата в зависимост от възрастта?

Детският организъм притежава някои особености, които го правят много уязвим на нарушения във водно-електролитното му равновесие.Колкото е по-малко детето, толкова водното съдържание на тялото е по-голямо. Така например 85% от телесната маса на недоносено новородено е вода, при доносеното новородено водата заема 80%, при кърмачето – 70%, след първата година от живота – 65%, а при възрастните индивиди – 50-60%.Освен това колкото по-малко е детето, толкова по-интензивна е обмяната на водата – при кърмачето тя е 3 пъти по-ускорена в сравнение с тази при възрастен човек. В резултат на това водно-електролитният баланс на децата е по-лабилен и се създават лесни предпоставки за загуба на вода. И още един любопитен факт – загубата на тегло през първите дни след раждането се свързва със загубата на вода (нормално до 10% от теглото при доносени и до 15% при недоносени новородени).

Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е телесната му повърхност, отнесена към единица телесна маса (кг), а оттам загубите през кожата са по-големи. В нормални условия през кожата и чрез белите дробове при дишане се губят следните количества вода: при новородено дете – 70-140 мл/24 ч., при кърмаче около 300мл/24ч, при малко дете – 500 мл/24 ч.

Трябва да се има предвид и още нещо – при новородените и кърмачетата бъбречната функция все още е незряла. Поради ниска гломерулна филтрация трудно се излъчват големи количества натрий. В кърмаческа възраст бъбречните тубули разреждат урината добре, но лошо я концентрират, това също е предпоставка за големи водни загуби.В неонаталния период има и незряла хормонална регулация на водно-електролитния баланс.

Чрез изпражненията нормално се губят много малки количества вода – 5-10 мл/кг/24 ч.

Правилото е колкото е по-малко детето, толкова нуждите от вода са по-големи.

Дневни нужди от течности на кг тегло

0-10 кг 100 мл/кг т  
от 10-20 кг + 50 мл/кг т за всеки кг между 11 и 20 кг  
над 20 кг + 20 мл/кг т за всеки кг над 20 кг
за новородено 200 мл/кг/дн.
кърмаче   150 мл/кг/дн.
1-3 год.   125 мл кг/дн.
4-6 год.   100 мл/кг/дн.
7-9 год.    75 мл/кг/дн.
13-15 год.    50 мл/кг/дн.

През лятото трябва ли да се увеличи приемът на вода?

Да, през топлите месеци е задължително да се дава повече вода. В среда със сух климат и висока околна температура загубата на вода се увеличава с 10% за всеки градус над нормалната температура. Същото се наблюдава и при фебрилитет – загубите на вода се увеличават с 10-12 мл/кг/24 ч за всеки градус над 37°С. Освен това при интензивно потене се губи и натрий 5-40 ммол/л, а той е основният катион, имащ отношение към поддържането на водния баланс.

Трябва ли да се дава вода на кърмачетата през лятото или водата от кърмата е напълно достатъчна?

Трябва да се дава! Въпреки че кърмата има 80% воднo съдържимо, през лятото загубите чрез кожата се увеличават и е необходимо да се покрият с допълнителен прием според посочените по-горе данни.

Каква вода да пият децата – от чешмата, минерална, изворна?

Минерална вода се препоръчва при някои заболявания – за балнеолечебни процедури или пиене. Здравото дете може да приема вода от чешмата (ако нейното качество е добро) или изворна. По възможност е добре чешмяната вода да премине пречистване през филтрираща кана, като по този начин се задържат тежките метали, хлор, флуор и други токсини.

Лично аз не съм привърженик на вода, съхранявана дълго време в пластмасови бутилки. PET бутилките отделят във водата вредни вещества (фталати и бисфенол А), наподобяващи хормона естроген, които попадат във водата и смущават действието на някои полови хормони. Бисфенол А може да доведе до редица увреждания – затлъстяване, диабет, преждевременен пубертет, нарушения в имунната система, нарушения в паметта, а също и рак. Препоръчвам използването на вода в пластмасови бутилки в следните три ситуации – при пътуване, повишен риск от стомашно-чревни инфекции и несигурен водоизточник.

Ако детето не обича да пие вода, трябва ли да го насилваме да пие?

Като нефролог смятам, че е добре още от малки децата да бъдат подканяни да пият вода и да им бъдат създадени навици да приемат повече течности. Това би предпазило фамилно обременените с бъбречно-каменна болест, освен това засилената диуреза и редовното уриниране предпазва децата от инфекции на пикочните пътища.

В условия на патологични загуби – фебрилитет, диария, повръщане, диабет и т.н., е наложително загубите да бъдат компенсирани чрез прием на течности през устата, а в по-тежките случаи и парентерално.

Другите течности – сок, чай и т.н., компенсират ли пиенето на вода?

Много деца са научени да приемат сладки течности от малки и това е единственото, което приемат. Не съм привърженик на замяната на водата със сок или чай.

Ако детето не приема достатъчно вода, това може ли да доведе до някакви проблеми?

Да, разбира се. Бързата загуба на тегло, сухите лигавици, халонираните очи, фонтанела под нивото на черепните кости, необяснимо неспокойствие и повишение на температурата – всичко това обикновено се свързва с дехидратация. Други белези, подсказващи недостатъчен прием на вода и течности, са сухите памперси, „червеникавата“ оцветка на памперса от отложени урати, сухите изпражнения.

А има и деца, които пият прекалено много вода. На какво може да се дължи тази жажда?

От тези, пиещи много вода, най-голяма е групата на децата с психогенна полидипсия, както и на децата в ранна възраст с привързаност към шишето (т.н. baby bottle syndrome). При други зад повишената жажда се крие болест – захарен диабет, инсипиден диабет, тубулопатия. Често децата с аденоидна вегетация и нарушена носна проходимост изпитват повишена жажда поради постоянно отворената уста и изсъхването на лигавиците.

Как да накараме детето да пие повече вода?

Навикът да се пие вода се изгражда още от най-ранна възраст. Ето защо родителите имат ключова роля – те са тези, които трябва да предлагат вода на детето и да го научат да я пие. Ето и няколко хитринки как това да стане по-лесно:

  • ако детето е на кърма или на адаптирано мляко, които му се дават в шише-биберон, то водата не бива да се предлага в същото шише (бебето не може да възприеме водата, дадена по същия начин като млякото!), а с чашка с накрайник или лъжичка;
  • ако температурата на водата е като тази на предлаганата храна, успеваемостта е по-голяма;
  • на по-големите деца предлагайте водата в интересни за тях шишета;
  • освен вода децата ежедневно трябва да консумират супи, чайове, фрешове;
  • родителите не бива да позволяват газираните напитки да заместят водата.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре