Сега четеш
Вродените рефлекси. Какво трябва да знаем за тях

Вродените рефлекси. Какво трябва да знаем за тях

Колкото малко и беззащитно да ни се струва новороденото, всъщност не е точно така. Мъничето притежава т.нар. безусловни (вродени) рефлекси, които му помагат да се ориентира в света, в който попада. Тяхната поява и изчезването им са свързани с определена възраст, а самите те са етап от развитието на нервната система на детето и служат като показател за неговото развитие. Кои са основните вродени рефлекси, кога и как се проявяват, попитахме д-р Рангелова.

 

Какво представлява рефлексът?

Рефлексът е реакция на организма в отговор на дразнения от външната или вътрешната среда. Той е основна проява на нервната система. Благодарение на рефлексите се координира дейността на органите и системите в човешкия организъм. Анатомична основа на рефлекса е рефлексната дъга. Тя се състои от рецептори, сетивен неврон, нервен център, двигателен неврон и изпълнителен орган.

Какви видове рефлекси има?

Рефлексите са два вида – безусловни и условни. Безусловните рефлекси са вродени, защото се предават от поколение на поколение и са налице още при раждането. Те биват хранителни (сукане), защитни (мигане, кихане, отдръпване при болка), рефлекси за продължаване на рода. Условните рефлекси се придобиват по време на индивидуалното развитие. Те се изграждат на базата на безусловните рефлекси под влияние на околната среда.

Основни вродени рефлекс

1. Сукателен рефлекс

При поставяне на гърда, биберон или пръст в устата на новороденото, то веднага започва да извършва сукателни движения. Този рефлекс се появява още вътреутробно през 32-36-а гестационна седмица (г.с.), като е изключително силен в първите часове след раждането. При недоносените деца сукателният рефлекс може да бъде по-слабо развит.

2. Рефлекс на Моро

Този рефлекс носи името на своя откривател – австрийският педиатър Ернст Моро. Проявява се, когато бебето се стресне от рязко движение или силен шум. Протича в две фази – в първата фаза детето разтваря широко ръце, разперва пръстите си и опъва крачетата си, а във втората – ръцете се привеждат към гръдния кош. Следва плач, който продължава около 10 секунди. Рефлексът на Моро се появява още в 28-а г.с.

3. Хватателен рефлекс на Robinson

Проявява се при тактилно дразнене на дланите – при поставяне на пръста на изследващия, детето го хваща, задържа го и го стиска. Подобна е и реакцията при стимулация на плантарната повърхност на ходилата. Този рефлекс е слабо представен в 28-а г.с., през 32-ра г.с. вече е добре изразен, а през 37-а г.с. се проявява до степен да бъде повдигнато цялото тяло. Изчезва към 2-4-месечна възраст.

4. Шиен тоничен рефлекс

При пасивно обръщане на главата надясно, дясната ръка и дясното краче се изпъват, а левите крайници се свиват – т. нар. „поза на фехтовач“. Този рефлекс се проявява в 35-а г.с., най-добре изразен е на 1-месечна възраст и продължава до 5-6-месечна възраст. Предшественик е на координираните движения на очите и ръцете, като подготвя детето за волевото достигане на предметите.

5. Рефлекс на Бабински

Получава се при леко одраскване с тъпа игла по страничната част на стъпалото до основата на палеца. Детето реагира с екстензия (протягане) на палеца, а останалите пръсти леко се разперват и свиват. Появата на рефлекс на Бабински при възрастните е патологично състояние и се наблюдава при увреждания на пирамидните пътища. При деца е физиологично явление и може да се наблюдава до 2-годишна възраст.

6. Рефлекс на Bauer

Ако детето се постави по корем и се подпрат крачетата му с ръка, то прави движения, наподобяващи пълзене. Тези движения изчезват около шестата седмица и се появяват отново във възрастта, в която детето започва да се учи да пълзи.

7. Рефлекс на пристъпване

Когато детето се държи под мишниците, така че крачетата му да докосват твърда повърхност и леко се наклони напред, то започва да пристъпва. Появява се през 37-а г.с. Изчезва след 2-3-тия месец и възниква отново като волево поведение между 8-месечна възраст и 1 година.

8. Рефлекс на плуване

При поставяне на дете с лице към водата, то започва да загребва вода с ръце и извършва движения, наподобяващи плуване. Рефлексът изчезва около 4-6-месечна възраст.

9. Рефлекс Kussmaul

Спада към групата на оралните рефлекси – проявява се при докосване на ъгълчето на устните. Тогава детето завърта главата си и отваря уста в посока на дразненето. Появява се през 32-ра г.с. и продължава да се развива до 36-а г.с. и затова при недоносени новородени може да не е добре развит. Рефлексът е налице още при раждането и изчезва към 4-месечна възраст.

10. Рефлекс на Galant

Описан е през 1917 г. от руския невролог Йохан Сусман Галант. При легнало по корем дете се прокарва пръст от раменната област надолу по гърба на около 2 см на прешлените на гърбначния стълб. Детето се извива по посока на дразненето. Рефлексът се появява от раждането и изчезва към 4-5-и месец.

11. Хоботков рефлекс

При бързо и леко чукване върху устните на детето те се издават напред като хоботче. Появява се в първите часове от раждането и изчезва към 2-3-ти месец.
12. Спинален рефлекс на Perez

Описан е от френския лекар Бернард Перез. Идентичен е с рефлекса на Галант и се изразява в плач, свиване на крайниците и повдигане на главата и таза при поставяне на детето легнало по очи и притискане с пръсти по протежение на гръбначния стълб от поясната към шийната област. Появява се след раждането и се задържа до 6-месечна възраст.

13. Рефлекс на Бабкин

При притискане на дланите на двете ръце се проявяват различни отговори – флексия (извиване) на главата, завъртане и отваряне на устата или комбинация от тях.

14. Рефлекс на глабелата

При натиск върху областта, разположена между края на двете вежди над носа, очите се затварят. Налице е от раждането до 2-рия месец.

15. Защитен рефлекс

При поставяне на детето по корем, то веднага завърта главичка настрани и се опитва да я вдигне. Изразен е още в първите часове от живота и продължава докъм средата на втория месец.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре