Сега четеш
Проходилката – плюсове и минуси

Проходилката – плюсове и минуси

За физическото развитие на съвременните деца са измислени какви ли не приспособления, някои от които се приемат с възхищение, други разпалват спорове. Проходилките са сред тези, за които вече години наред специалисти и родители спорят за вредата и ползата от тях .

 

Има ли нужда детето от проходилка?

Никой не може да даде категоричен отговор на този въпрос. Мненията на специалистите, препоръките на лекарите и отзивите на родителите по повод проходилката са различни. Едни утвърждават, че тя може да е причина за плоскостъпие например. Други считат, че проходилката ще помогне на активното дете по-бързо и по-добре да се запознае със заобикалящия го свят.

По въпроса за плюсовете и минусите на проходилката, лекарите са единодушни за едно – тя може да се използва само след консултация с педиатър, който ще прецени здравословното състояние и физическо развитие на детето. И ако няма противопоказания – можете да купите проходилка, като е добре все пак да имате предвид всички „за“ и „против“.

 

Кога проходилката може да е вредна?

Има редица противопоказания, при наличието на които е по-добре да се откажете от използването на проходилката.

 • Детето още не умее да си държи гърба изправен и не се е научило само да сяда и да се изправя.
 • Наблюдават се нарушения в развитието на опорно-двигателни апарат.
 • Има признаци за рахит, поставена е диагноза ДЦП или вроден порок на сърцето.
 • Наличие на кожни заболявания или възпаления в онези участъци от тялото, които имат съприкосновение с проходилката, когато детето е в нея.
 • Малкото се страхува от непознатото „транспортно средство“, болно е, капризничи, не е в добро настроение.

 

От каква възраст детето може да използва проходилката?

Кога да купите проходилка, решавате вие. Счита се, че оптималната възраст е между 6 и 9 месеца. Повечето педиатри са на мнение, че най-важно е не толкова възрастта на детето, а неговото физическо и психическо развитие.

Ето 3 признака, които са добър ориентир, че проходилката може да бъде използвана:

 • Малкото бързо пълзи;
 • Стабилно седи за дълго време, без да залита на една страна;
 • Само се изправя от седнало положение, като се подпира.

 

Плюсове

Мобилността на детето – е един от главните аргументи в защита на проходилката. Предвижвайки се с нея, малкото активно участва в живота на семейството, опознава обкръжаващия го свят, получава положителни емоции и впечатления. Разбира, че е способно освен да лежи и да седи, също така да се придвижва и да достига до предмети, които провокират интереса му. Активното движение с проходилката укрепва мускулите и въздейства благоприятно на всички системи на организма. Малкото човече получава редица удоволствия от осъзнаването за новите способности и възможности.

 

Минуси

Проходилката може да създаде допълнителни опасности за детето. Ако се придвижва много бързо, може да се спъне в някой предмет на земята, да падне и т.н. Затова бъдете внимателни и наблюдателни. Осигурете безопасна зона за малкия любопитко. При използването на проходилката може да се получи допълнително натоварване на гръбначния стълб, което в бъдеще да се окаже причина за изкривяването му. Мнението, че проходилката може да е виновна за плоскостъпие или изкривяване на крачетата, няма научно потвърждение.

 

Полезни съвети

 • Нека използването на проходилката става плавно и постепенно. Педиатри съветват да започнете с 3 минути, като достигнете най-много до 40 минути.
 • Проходилката трябва да бъде устойчива и безопасна.
 • От време на време проверявайте дали детето се чувства удобно в проходилката.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре