Сега четеш
Защо детето лъже?

Защо детето лъже?

Детската лъжа може да бъде развлечение, но често е и сигнал за по-дълбоки проблеми, които не бива да игнорираме. За какво е добре да се замислите, ако детето лъже? Може би е неуверено в себе си или пък иска да избегне наказание? Ето 5 причини, които подбуждат детето към лъжа:

Страх от наказания

Децата се страхуват, че може да бъдат наказани, особено ако родителите им имат нереалистични очаквания към тях. Например, мама иска 5-годишната й дъщеря без напомняне внимателно да си прибира дрехите и да почиства масата, след като се нахрани. Когато я попита, дали е направила това, тя отговаря „да“, дори и да е забравила за тези изисквания. Мама се оплаква, че детето лъже, но тук всъщност се крие друг проблем – завишените очаквания по отношение на момичето. Детето просто се справя със ситуацията, както може.

Повишена самооценка

Учениците лъжат, за да се издигнат в очите на приятелите си. Например те казват, че са срещнали известен спортист, рок-звезда или преувеличават богатството на родителите си. Ако това се случва от време на време, не се безпокойте. Но ако детето отново и отново преувеличава своя социален статус, това вече е сигнал, че то лъже, защото е недоволно от себе си. При такава ситуация се опитайте да си изясните, защо то се чувства безполезно и недоволно. Може би не му обръщате достатъчно внимание? Може би връстниците му се подиграват или го унижават?

Протест

За много деца лъжата е начин за протест срещу ограниченията и срещу родителския авторитет. Във възрастта между 10 и 12 години те чувстват, че повече няма защо да споделят всичко с родителите си. Затова може да излъжат като отговор на въпрос, който се възприема като проява на родителската власт.

Установяване на лични граници

Колкото повече детето расте, толкова повече започва да чувства значението на независимостта, личния живот и личното пространство. И колкото повече родителите се опитват да го контролират, толкова повече то започва да лъже. Дори става и грубо, подчертавайки желанието си да остане насаме със себе си. „Къде отиваш?“ – „Никъде!“, „Какво правиш?“ – „Нищо“.

Проблеми в семейството

Когато детето лъже много и постоянно, това е знак, че нещо в семейството не е както трябва. Това се отнася особено за случаите, когато към лъжата се добавя и агресия. Ако жертва на детските пакости са другите членове на семейството, е нужно особено внимание – нерядко това е жест на отчаяние и зов за помощ. Подобни ситуации често се случват с деца, чиито родители се разделят.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре