Сега четеш
С повишено внимание! За нитратите и нитритите

С повишено внимание! За нитратите и нитритите

В съвременния свят храненето се превърна в индустрия. Химията намери пътя си към нашата трапеза. Най-различни вещества и субстанции от натурален или синтетичен произход правят храната ни по-апетитна, вкуса – по-добър, вида – по-привлекателен, а срока на годност – практически вечен… Ето защо, когато сме в магазина за хранителни стоки, трябва да сме с повишено внимание, особено когато избираме продукти за нашите деца.

 

Нитратите се намират естествено в растенията, но техните количества могат значително да бъдат увеличени при обилно торене, както с изкуствени азотни торове, така и с оборска тор. Някои растения като спанак, маруля, моркови, цвекло и репи имат способността да натрупват нитрати.

Вредното действие на нитратите се свързава с ефекта на нитритите – те се образуват в стомашно-чревния тракт под въздействие на нормалната бактериална флора или пък се откриват в зеленчуците при продължително съхранение.

Особено рискова група са кърмачетата до 4-месечна възраст. Ниската киселинност на стомашния им сок позволява растежа на микроорганизмите, които са способни да превръщат нитратите до нитрити в стомахчетата им. Нитритите имат способността да превръщат хемоглобина в кръвта в метхемоглобин – форма, която не може да пренася кислорода до клетките. По-голямото му съдържание в кръвта предизвиква кислородна недостатъчност и създава сериозен риск за здравето.

За да се намали риска от превръщането на нитратите в нитрити е желателно зеленчуците да не се съхраняват за дълъг период от време, както и предварително да се изкисват във вода или пък да се обелват преди консумация (моркови, краставици, тиквички и др.).

Промишлено-произведените детски храни се контролират строго за съдържание на нитрати, но при приготвяне на зеленчуково пюре в домашни условия съществува риск да се закупят зеленчуци, които са с по-високо количество нитрати от допустимото. Ето защо, до навършване на 6 месеца на детето, най-добре е пюретата, включващи моркови, спанак и цвекло да са промишлено-произведени.

В ролята си на консервант (за потискане на растежа на бактерия, която образува силно отровен токсин и предизвиква интоксикация, наречена ботулизъм) нитратите се използват във всички промишлено преработени месни и рибни продукти – малотрайни и трайни колбаси, пушени риби и меса, месни и рибни консерви. Употребата им трябва да бъде в разрешеното за целта количество, определено като безопасно от европейското законодателство. На малки деца до 3-годишна възраст не е препоръчително да се дават колбаси, пушени и консервирани меса и риби, а в по-късна възраст е необходимо консумацията им да се ограничава.

Нитратите се съдържат и във водата. Количеството им във водопроводната мрежа се контролира, но винаги съществува риск за висок прием при използване на вода от кладенци, замърсена от изкуствени торове или наблизо разположени торища с оборска тор. В никакъв случай не трябва да се пие вода от кладенци, включително и преварена!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре