За полезните десерти



основател на Vanilla Kitchen, vanillka.com
Няма дете, което да не обича сладкиши. Стараем се обаче да не прекаляваме с тях, защото съдържат захар и са доста калорични. Има ли начин да доставим удоволствие на детето, без това да му вреди? Съществуват ли полезни десерти и как да си приготвим такива? Разяснения по темата, както и рецепти, ни дава Ваня Иванова, основател на Vanilla Kitchen – първата сладкарница, предлагаща изцяло натурални торти, включително такива за деца с алергии, торти без глутен, захар и ядки.
Кои десерти са полезни?
Тези, които са полезни и за възрастните, е краткият отговор. Дългият отговор включва информация за съдържание на захар или други подсладители, за синтетични аромати и оцветители, за ниска хранителна стойност. Полезният десерт следва да съдържа натурални съставки, да е с умерена сладост и да е с висока хранителна стойност.
- Кои са натуралните съставки? Всички знаем – това са пълнозърнестите брашна, качествените млечни продукти, захарта, какаото, ядките, плодовете. И още – шоколадът, когато е без добавка на палмови или хидрогенирани масла, сухо мляко и ванилин. Захарта също е натурална съставка и дали е захар, мед, кленов сироп или агаве – няма чак толкова голямо значение, защото всички тези подсладители се състоят най-вече от захар. По-важното в случая е количеството захар като общ процент, което крайният десерт съдържа.
- Кои са синтетичните съставки? Всички, абсолютно всички масови оцветители, които се влагат в шарените детски торти, близалки, бонбони, дъвки. Ароматите – аромат на дъвка, на ванилия, пъпеш, ягода, сметана и т.н. Консервантите, подобрителите на вкуса… Списъкът наистина е дълъг и е трудно да запомним всички. Затова е най-лесно да четем етикета и ако срещнем дълъг списък от неизвестни добавки, просто да пропуснем.
- Какво е висока хранителна стойност? В общия случай това означава, че даден продукт има високо съдържание на хранителни вещества – прости и сложни въглехидрати, протеини, полезни мазнини, фибри, микроелементи. Ядките, пълнозърнестите култури, пълномаслените млечни продукти, шоколадът без палмови мазнини и с висок процент какао са пример за храни с висока хранителна стойност.
Най-бедни откъм хранителна стойност продукти са всички видове бонбони, близалки, вафли, сухи пасти, мармалади, масови торти с покритие от фондан, бисквити, пържени изделия (тип понички) и др. Всички от изброените са съставени основно от захар, бяло брашно и некачествени мазнини. Какво полезно би могло да има в една мекица с пудра захар, освен калории? - Какво е умерена сладост? В сладкарницата ни редовно се поръчват торти за деца и изискването на майките е те да нямат захар. Всъщност, няма проблем да има захар в една торта, стига тя да е умерено сладка.
В един добре узрял банан например, захарта е около 12-15%. Това значи, че на децата си ние все пак даваме захар, но тя не е концентрирана. И освен захар, децата получават и куп полезни вещества с плода.
Е, плодът е вид полезен десерт. А десертите, които ние правим в сладкарницата, отговарят именно на тези изисквания. С ниско количество захар (която може да идва от плодове – банани, фурми, сливи, кайсии), с богат състав и висок хранителен профил. Как се постига това – в производството на тортите ни влагаме пълнозърнести брашна, плодове (пресни и сушени), много кокосови продукти, качествено какао или шоколад. Оцветяваме с екстракти от растения и не добавяме аромати. - За или против други подсладители? „За“ всички плодове! „За“ български мед (по препоръка на педиатрите след 2-годишна възраст). „За“ нерафинираната захар, меласата и сушените плодове.
Против сироп от агаве, стевия, синтетични подсладители!
Модерните заместители на захар – кокосова, от фурми, палмова и т.н., са си захар, но с по-висока влажност, неизбелвани, с остатъчен приятен аромат и доста по-висока цена.
Има ли вредни десерти?
Всички десерти с ниска хранителна стойност са абсолютно безсмислени и не носят нищо полезно на детския организъм. Но пък отлично нарушават режима на хранене, детето губи апетит, губи и интерес към по-несладките храни, търси храни със силен синтетичен аромат и по-сладки от обичайното.
Често давам пример с ягодата – една близалка с вкус на ягода е толкова сладка и силно ароматизирана, че истинският плод за детето изглежда безвкусен и кисел. И то е съвсем право – рецепторите му са толкова привикнали към силните аромати и сладост, че естествената храна няма вкус за него.
Най-вредни десерти в моята класация обаче са абсолютно всички цветни детски торти с покритие от фондан, торти със снимка, с цветни кремове и блатове. Оцветителите много често са с опасни странични ефекти и тези ефекти са добре описани на опаковката, която производителят ползва, но по закон не е задължен да показва на клиента! Много често страничните ефекти са хиперактивност, превъзбуденост, алергични реакции… Въпреки това, тези оцветители са разрешени за употреба в някои страни на ЕС. Лично за мен е въпрос на отговорност за всеки бизнес, предлагащ детски торти, дали да ползва тези вредни и опасни оцветители! Уви, родителите сами желаят да купуват такива торти за децата. „Празник е“, казват, и така по всички детски рождени дни се ядат опасни торти, за да се задоволи една нездравословна детска претенция.
3 рецепти за бързи, лесни и полезни десерти
Крем
Продукти:
400 г заквасена сметана, без добавка на сухо мляко
3 с.л. лешников тахан
2 с.л. какао
3 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Медът, какаото и таханът се объркват добре. След това се разбъркват със сметана и кремът се разпределя в цветни купички. По желание може да се добавят малини или ягоди. Това е любимият крем на дъщеря ми.
Детско тирамису
Продукти:
2 пакета бишкоти
250 г маскарпонe
400 г заквасена сметана
2 бр. праскови от компот
сироп от компот
по желание – кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Маскарпонето и сметаната се разбиват на ръка до пухкав крем. Прасковите се нарязват на парченца или ивици според предпочитанията на детето и се разбъркват леко в крема. В правоъгълна тава с размер 20х20 см се редят бишкотите, потопени за кратко в сиропа от компота, отгоре се слага крем. След това отново бишкоти и крем и така, докато свършат. Гъстотата на крема може да се регулира с добавка на кокосови стърготини – според предпочитанията на детето. Прасковите може да се заменят с пресни плодове, а сиропът – с прясно мляко.
Бананови мъфини без брашно
Продукти:
230 г меки банани
100 г тахан – сусамов, фъстъчен, слънчогледов
1 яйце
120 г кокосови стърготини
6 г бакпулвер
Начин на приготвяне:
Бананите се намачкват с избрания тахан. Прибавят се яйцето, кокоса и бакпулвера. Всичко се бърка на ръка. Сместа се изсипва във формички за мъфини, застлани с хартиени кошнички, и се пече в предварително загрята на 180°С фурна за около 15 минути. Хапват се изстинали. Много бързи, лесни и полезни!
Каква е твоята реакция?

основател на Vanilla Kitchen, vanillka.com