Сега четеш
5-те най-чести зъбни проблеми при децата

5-те най-чести зъбни проблеми при децата

1. Ранни детски кариеси

Често се случва млечните зъбки на децата да са целите в кариеси. Това се дължи на прекалената употреба на напитки със захар като плодови сокове, мляко или подсладена вода. Както става с всички други храни, захарта започва да се разгражда в устната кухина от бактериите и в резултат се отделя киселина. Този страничен продукт, киселината, атакува зъбите и „изяжда“ всички минерали, които открие в емайла.

Как да предпазим детето от кариеси? Основното правило е да ограничим захарта. Никога не топете бебешкия биберон в мед или сладко. Когато бибата на детето падне на пода, много родители я облизват, за да я почистят – грешно, така се пренасят бактериите, причинители на кариеси. Пред всякакви сладки напитки и дори натурални сокове, давайте просто вода или бульон. Още преди да е излязло първото зъбче на бебето, започнете да почиствате венците след хранене с навлажнено парцалче.

2. Смучене на палеца

Трудно ще чуете за бебе, което да не смуче нищо. Просто мъничетата избират различни неща. Палецът е класическият избор. По принцип не е проблем. Стига този навик да не продължи прекалено дълго. Когато започне растежът на постоянните зъбки, смученето на каквото и да било става вреден навик. Зъбките биват избутани настрани, а може да се стигне и до цялостно изкривяване на захапката. Макар лицевите малформации, до които този навик води, да са значими, по-страшно е, че могат да настъпят хранителни и дихателни проблеми  и говорни дефекти.

Не е лесно този навик да изчезне – смученето на палеца е бебешкият начин за успокояване и стресовите ситуации не помагат на детето да се откаже от този механизъм за справяне с напрежението. Налагането на забрана може да постигне само обратния ефект – тотално пристрастяване. По-добър метод за отказване е да се дава награда, ако детето не си лапа палеца повече от седмица, след това месец и така. Ако този навик остане до пубертета, е добре да се консултирате с психотерапевт.

3. Бутане на зъбите с език

Това е вреден навик, при който детето силно бута с език предните си зъби веднага след затваряне на устата. Както смученето на палците, така и бутането на зъбите с език води до деформации. Резултатът оново са проблеми при хранене и говорни дефекти. При този навик трябва да се потърси помощ от логопед. Колкото по-рано, толкова по-добре.

4. Дъвкане на устна

Често децата дъвчат долната си устна. Това води до кожни разкъсваня и до същите челюстни деформации, както при смученето на палец. Подходящ начин да откажете детето от това е да предложите награда, след като дечко един месец не е хапал долната си устна.

5. Ранно падане на зъби

Ако млечно зъбче падне много преди да е готово да излезе постоянното, това означава, че зъбът не е имал място, бил е притиснат от тези до него. Ако не се отиде на зъболекар и той не предприеме нещо, за да запази освободилото се място, то съседните млечни зъби ще го заемат и когато тръгне да расте постоянният зъб ще има проблеми.

 

Източник: http://drverwest.com/5-common-dental-problems-for-kids

 

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре