Сега четеш
Ако детето се задави…

Ако детето се задави…

Има ситуации, когато е нужно да окажем първа помощ на малкото човече, но трябва да знаем и как. Например, имате ли представа как да действате, ако детето се задави? Първото и най-важно нещо е да запазим спокойствие и да действаме адекватно, съветва Марияна Манушева и дава още полезни съвети по темата, които със сигурност ще са ви от полза.

 

Как да разберем, че детето се е задавило?

Когато малкото дете се задави, в дихателната му тръба попада твърд предмет или храна. Има два възможни сценария. Първият  е детето да издава звук – да кашля, да плаче, може дори да каже, че се е задавило. Вторият е детето да не  издава никакъв звук – обикновено е с отворена уста, широко отворени очи, цветът на лицето му е син или силно блед, посяга към шията си.

Как да окажем първа помощ?

В случаите, когато детето може да издава звук, добре е да го поставим в изправено положение, да го успокоим и да го насърчим да кашля. На този етап не бива да го удряме по гърба, а само да наблюдаваме дали ще изкашля храната или предмета само.

Ако детето не може да издава звук и дихателната му тръба е напълно запушена, трябва да го наклоним напред, като с едната ръка го подкрепяме през гърдите, а с дланта на другата си ръка нанасяме силен отчетлив удар по гърба му, между двете лопатки. В случай, че няма резултат, е необходимо да нанесем нов удар, и така до 5 удара по гърба. Ако и това се окаже неефективно, поставяме юмрук на един пръст над пъпа на детето, обхващаме тялото с две ръце под мишниците и извършваме притискане навътре и нагоре. Тази техника се нарича техника на Хаймлих и се прилага отново до 5 пъти, като след всяко притискане се проверява има ли резултат и само ако няма, се прилага следващото. След петото притискане, ако все още детето не може да диша, се връщаме към ударите по гърба. Редуваме до 5 удара с до 5 притискания до успешен резултат или до смяна в състоянието на детето. Ако няма кой друг да повика линейка, след третия цикъл от удари и притискания се обаждаме на тел. 112 и след това продължаваме до идването на спешната помощ.

Когато оказваме първа помощ на бебе под 1 година, винаги трябва да съблюдаваме главата му да бъде добре стабилизирана към тялото. При извършване на ударите по гърба, бебето се поставя по продължение на едната ни ръка с лице надолу и глава по-ниско от останалата част на тялото, като главата се подкрепя за челюстта. Притисканията при бебе се извършват с два пръста в долната половина на гръдната кост, като то отново е поставено по дължина на ръката ни, с лице нагоре.

Кога е нужно да потърсим лекарска помощ?

В случай, че оказващият първа помощ е сам, ако с три последователни цикъла от 5 удара и 5 притискания не успее да освободи дихателната тръба на детето, трябва да се обади на тел. 112. Ако има друг човек, той може да се обади по-рано.

Внимание: когато върху бебе или дете е прилагана техника с притискания в корема, дори само веднъж, то трябва да бъде прегледано от лекар за евентуални травми.

Кои са най-честите причини за задавяне?

Задавянето се наблюдава по-често при деца до около 4-годишна възраст и причина за това са все още не добре развитите им навици на преглъщане. Поради това, когато детето се храни, е желателно да не се движи активно или да не концентрира вниманието си върху нещо друго. Приемането на специфични храни в ранна възраст (ядки, зърна, плодове с костилки, лепкави храни, храни, съставени от много различни по консистенция слоеве и др.) също може да предизвика задавяне.

Как да предпазим детето?

На първо място още от най-ранна възраст създайте у детето правилни навици за хранене. В началото не давайте големи хапки, както и храни със сферична форма (те трябва да бъдат рязани на парчета с по-правоъгълни форми). В случай на закашляне по време на хранене, научете детето да запази спокойствие, да поеме дълбоко въздух и да кашля силно, за да си помогне. И, разбира се – не оставяйте малките деца без контрол в компанията на дребни предмети (играчки, монети, батерийки, бижута и шнолки).

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре