Сега четеш
Кога и как да захраним детето

Кога и как да захраним детето

Независимо от това, дали е на естествено, смесено или изкуствено хранене, идва период, в който кърмачето трябва да бъде захранено. Кога е настъпил момента, с кои храни да започнем, какви правила е добре да спазваме? Потърсихме отговорите от д-р Янкова.

 

Кога е добре да започне захранването на бебето?

Захранване е постепенното заместване на кърмата или заместителите й (млека за кърмачета) с немлечни храни. Неправилни са както прекалено ранното, така и прекалено късното захранване. Физическото съзряване на органите и системите на бебето, участващи в усвояването на други храни извън майчината кърма и млеката за кърмачета, е от 4- до 6-месечна възраст. В този период стомашно-чревният тракт е съзрял за усвояване на немлечни белтъчини, мазнини и въглехидрати. Защитните механизми на червата, предпазващи от инфекция и алергия, са достатъчно развити. Бъбреците са достатъчно зрели, за да отделят увеличените продукти на обмяната.  Усъвършенстват се дъвкането, поглъщането на по-твърди храни, вкусовите възприятия и др.

С кои храни да започнем?

Първите храни са млечно-зеленчуковите пюрета или млечната каша. Те трябва да са еднокомпонентни – да съдържат един вид зеленчук или зърнена култура, несъдържаща глутен, с добавено мляко (адаптирано или кърма). Зеленчуковото пюре може да бъде приготвено от сварен картоф, морков, тиквичка, пащърнак, тиква и др. Картофът е предпочитаният първи зеленчук, защото е достатъчно хранителен и позволява фино пасиране. Към него може да се добави постепенно и морков. Оризовата каша е предпочитана за първа каша, защото не съдържа глутен. Започва се с 1-2 лъжички, след което бебето се дохранва с мляко. За 7-8 дни постепенно се замества цялото млечно хранене с пюре или каша. Целта на този етап е детето да свикне да приема храна от лъжичка.

Ако детето отказва дадена храна, какво да правим?

Ако детето упорито отказва новата храна, временно спираме да му я предлагаме. Може да се опита с друга, близка по състав храна. Не трябва да забравяме, че насилственото предлагане на храна може да предизвика отвращение към нея и трайно нежелание за хранене.

От какво се определя апетитът на малкото?

Някои деца се нахранват с малко, други с повече. Скоростта на обмен на веществата при всеки е различна,  както и темповете на растеж. Важно е и количеството енергия, което детето губи ежедневно. Колкото е повече, толкова повече ще са и нуждите от набавянето чрез храната. Емоционалното състояние на детето е от ключово значение, системната липса на положителни емоции по време на хранене е причина за нарушаване на формирането на апетита. От значение са и здравословното състояние, приема на лекарства, добре приготвена храна, режим на хранене. Родителите не трябва да забравят, че апетитът се възпитава, изработва и формира.

Виж още

Готово ли е детето за захранване?

Захранването е добре да започва индивидуално при всяко дете тогава, когато са налични и следните признаци:

 • Седи с опора, играе си с двете ръце и пъха играчките в устата;
 • Отваря си устата, докато другите ядат и се интересува от храната;
 • Огладнява по-бързо след кърмене или хранене с мляко;
 • Забавя се темпът на наддаване на тегло.

Основни правила при захранването

 • Детето се захранва само когато е здраво.
 • Включва се само една храна седмично. Това дава възможност да се прецени как детето приема храната и на какво се дължат храносмилателните нарушения (ако има такива).
 • Спазват се сроковете за захранване със съответните храни – всеки месец се въвежда нова група храна и се замества още едно млечно хранене.
 • Новата храна се спира, ако детето отказва да я приеме или при проява на храносмилателни разстройства.
 • Храната на детето винаги се опитва. Оценяват се температурата, консистенцията и вкуса.
 • Домашно приготвяните храни изискват подбор само на висококачествени и свежи продукти. В храната не се добавят сол и захар.
 • Сутрешното и вечерното кърмене или хранене с мляко се запазват до 1-годишна възраст.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре