Сега четеш
Захранването – стъпка по стъпка, част 1

Захранването – стъпка по стъпка, част 1

Има различни мнения по въпросите за захранването на бебето… До каква степен една майка може да се довери на различните становища и до колко може да разчита на интуицията си и това, което й „подсказва“ самото дете? Кои са основните принципи, които трябва да се спазват при захранването, каква да бъде първата храна и в какво количество? Все въпроси, които вълнуват родителите. Отговорите потърсихме от д-р Русинова.

 

С какво трябва да се съобрази една майка при захранването на детето?

Добре е майките да се доверят на инуцията си, да наблюдават децата си и да могат да разчитат правилно какво им „подсказват” те. Съществуват обаче препоръки на педиатричните асоциации, на Европейското общество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, на СЗО и УНИЦЕФ… Според съвременните препоръки захранването на всички деца, включително и на тези с повишен риск от хранителни алергии, трябва да става не по-рано от 17-та седмица и не по-късно от 26-та седмица след раждането, тоест между 4 ½ и 6-месечна възраст. Кърмените бебета се захранват около две седмици по-късно от тези, хранени с адаптирани формули. Целта на захранването е да се задоволят потребностите на детето от енергия и хранителни вещества, които кърмата и млеката за кърмачета вече не могат да му осигурят в достатъчни количества.

Кои са основните принципи, които би трябвало да се спазват при захранването?

Важно е да са налице повечето от признаците, че детето е готово за захранване – да е удвоило теглото си от раждането или да е достигнало тегло 4 кг, да е изчезнал рефлексът на езика да изтласква, да може да седи добре, да е в състояние да се наклони към лъжичката или назад и да умее да контролира обръщането на главата, да са поникнали първите зъбки, да може да хваща играчка или друг предмет и да го слага целенасочено в устата си, да проявява интерес към храната на възрастните. Важен показател, че кърмата вече не е достатъчна да нахрани бебето, е и скъсяването на интервалите между отделните кърмения.

Коя трябва да бъде първата храна на бебето и в какво количество?

Вариантите за първа захранваща храна са три:

  1. Зеленчуци или кореноплодни, богати на скорбяла – картофи, сладки картофи, гулия (земна ябълка), грах – всички те имат енергийна стойност, близка до тази на кърмата. Постепенно се включват и зеленчуци с по-малка енергийна стойност – моркови, тиквички, зелен фасул, карфиол, броколи. Първоначално се приготвя пюре само от един от посочените зеленчуци, после от два, от три.
  2. Плодове, богати на скорбяла – например пюре от банани, което има енергийна плътност, близка до тази на кърмата.
  3. Зърнени храни – ориз, царевица, овес, просо под формата на каши, добре е те да са обогатени с желязо.

Препоръчва се захранването да стане преди обяд – на второто или третото хранене за деня. Започва се с количество 1-3 супени лъжици в началото на храненето, после детето се дохранва с кърма или млечна формула. Постепенно количеството се увеличава, така че за 7-8 дни едно млечно хранене да се замести напълно до размера на порцията за възрастта. Въвеждането на нова захранваща храна трябва да става след интервал от още 1-2 дни или около 10-14 дни след първата.

В каква поредност след това трябва да се въведат другите храни?

И тук вариантите са няколко:

Първи вариант: Каша → Зеленчуково пюре → Жълтък → Плодово пюре → Месно пюре

Зърнените храни не са богати на желязо, а при захранването трябва да се възстановят запасите от желязо. Затова е добре зърнената каша да бъде обогатено с желязо.

Втори вариант: Зеленчуково пюре → Каша → Жълтък → Плодово пюре → Месно пюре

При този вариант е добре да се започне с картофено пюре, пюре от сладък картоф, грах, тъй като тези зеленчуци имат енергийна стойност, близка до тази на кърмата. След това към картофеното пюре се добавят моркови, тиквички, зелен фасул, броколи, спанак и т.н.

Трети вариант: Сок → Плодово пюре → Зеленчуково пюре → Каша → Месно пюре

Тази схема се смята за остаряла, но все още се препоръчва от някои лични лекари. Плодовият сок може да намали приема на кърма, освен това увеличава риска от развитие на зъбен кариес. Ако се започне захранването с плодово пюре, подходящ е бананът, тъй като е близък по енергийна стойност до кърмата.

Как трябва да организираме хранителния режим на детето в зависимост от възрастта му – колко кратно хранене, в какви количества, колко степенно меню?

Виж още

4-5-и месеца: 4 пъти дневно кърма или мляко за кърмачета; въвеждане на захранващи храни – 1 или 2 пъти дневно; една от посочените храни първоначално 2-3 с.л., с постепенно увеличаване на количеството до размера на порцията за възрастта (около 140-160 мл) – или пюре от картофи, други зеленчуци, или безглутенова каша на зърнена основа, или пюре от банан;

6-и месец: към зеленчуковото пюре се добавя ¼ жълтък, през ден;

6-7-и месец: 2-3 пъти дневно кърма или мляко за кърмачета, 2-3 пъти дневно захранващи храни (около 170 мл) – пюре с месо, пюре с риба, млечно масло, растително масло, зеленчуковото пюре плюс ¼-½ жълтък през ден;

8-и месец: зърнени каши с глутен, сухар, хляб, бисквити, макарони, сирене, извара, плодов сок, плодове, пюре с месо (180 мл) се редува през ден със зеленчуково пюре плюс ¼-½ жълтък;

9-и месец: 3 пъти дневно захранващи храни (190 мл), 2 пъти дневно кърма или преходно мляко за кърмачета, 1 закуска между храненията с храни за консумиране с пръсти (сухар, бисквити, плод/зеленчук), краве кисело мляко (като компонент от ястия);

10-11-и месец: бобови храни, преходна храна, супи бульони; храната вече не се пасира, а се намачква/накълцва. Жълтъкът се увеличава – ½-1 жълтък. Порцията е около 190-200 мл.

 

Следващата част от интервюто с д-р Русинова може да прочетете ТУК.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (2)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре