Сега четеш
Правила на закаляването

Правила на закаляването

Закаляването на децата е най-добрата профилактика срещу простудните заболявания. То може да започне с раждането, но не пречи това да стане и на по-късен етап. Важното е да се спазват основните принципи и правила. С д-р Гончаров разговаряме за основните закалителни процедури и за ползите от тях. И да не забравяме, че лятото е наистина прекрасен сезон за закаляване. Това е идеалното време да подарим повече здраве на децата ни.

 

Защо лятото е най-подходящият сезон за закаляване на детето?

Лятото позволява да се извършва целия обем от закалителни дейности – въздушни бани, водни процедури, дълги разходки, слънчеви бани и т.н. Също така честотата на инфекциозните заболявания в този сезон е по-ниска, което позволява извършването на закалителните процедури, тъй като по правило те се осъществяват в здраво състояние.

От каква възраст може да започне закаляването на детето?

Закаляването на детето може да започне съвсем скоро след раждането – ако новороденото е здраво, храни се и наддава, първите закалителни процедури могат да започнат след 15-ия ден. За начало е удачно провеждането на въздушни бани. За целта преди хранене децата се събличат и се оставят така за 1-2 минути. Температурата на стаята трябва да е между 22-24ºС.

Какво включва закаляването?

Множество процедури, които повишават не само адаптационните възможности на детето към промените в околната среда, но и съпротивителните сили на организма за борба с по-честите простудни заболявания.

Кои са основните закалителни процедури и как е правилно да се изпълняват?

Закалителните процедури биват общи и специални.

Общите включват:

  • Правилно обличане – децата трябва да се обличат съобразно температурата, а не да се „навличат“ с няколко слоя дрехи в желанието на родителя да ги опази от студа. Най-добре е детето да бъде облечено по същият начин, по който са облечени родителите.
  • Подходяща температура в помещенията – 22-24ºС.
  • Ежедневни разходки – и лятото, и зимата детето трябва да се извежда навън. Разбира се, първите разходки са кратки – по 10-15 минути, като постепенно времетраенето се увеличава. През лятото при подходящи условия детето може да се извежда за 2-3 часа. През този сезон подходящото време за разходка е сутрин и късния следобед.

Специалните включват:

  • Слънчеви бани – ултравиолетовото лъчение е полезно, когато се прилага в умерени дози! Децата се оставят съблечени под слънчевите лъчи, като се избягва обедното време, когато слънцето е „най-силно“. Главата трябва да се покрива с шапка, уместно е използването на слънцезащитни кремове. Времетраенето на процедурата в началото е 2-3 минути и постепенно се повишава до 20-30 минути, като появата на зачервяване или обилното потене налагат прекратяване на процедурата.
  • Водни обтривания – обтриването и обливането (вкл. морска вода) са лесни за изпълнение процедури. Началната температура на водата е 35-36ºС и през 2-3 дни се понижава с 1ºС до достигане на 25-26ºС. Не бива да се правят студени душове, ледени гмуркания и други подобни, тъй като те водят единствено до стрес за организма, а не до позитивен ефект!
  • Въздушни бани – при температура 25-26ºС, без вятър, могат да се правят въздушни бани, като постепенно се намалява облеклото на детето, до момента в който може да се остави голо, без това да нарушава комфорта му.

Какви правила трябва да се спазват при закаляването?

Виж още

При провеждането на закалителните мероприятия трябва да се спазват следните основни принципи:

  • Постепенност – постепенно преминаване от по-слаби към по-силни студови дразнители.
  • Системност – закаляването се провежда без прекъсване през цялата година.
  • Индивидуален подход – съобразяване със здравето и индивидуалните особености на детето.

Ако пропуснем лятото, може ли и през другите сезони да започнем закаляването на детето?

Макар лятото да дава повече възможности за закаляване, това не означава, че не трябва да се провеждат закалителни процедури през зимата. Детето трябва да се извежда, могат да се осъществяват водни и въздушни бани, да се проветряват помещенията.

Какви са ползите от закаляването

Закаляването е профилактично средство за борба с простудните заболявания. То се състои от мероприятия, чрез които детският организъм придобива допълнителни приспособителни сили за справяне с промените в околната среда. Закаляването е добър метод за подобряване на здравното състояние на детето, но дори при правилното му изпълнение това не означава, че детето няма да боледува. За да бъде детето здраво, важно е закалителните процедури да бъдат съчетани със здравословен режим и с добро хранене.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре