Сега четеш
Защо е важно да кърмим?

Защо е важно да кърмим?

Много майки се притесняват дали ще се справят успешно с кърменето. От какво, всъщност, зависи дали това ще е така? А какви точно са ползите от кърменето както за бебето, така и за майката? А ако все пак не успеете да кърмите, това трябва ли да ви кара да се чувствате лоша и неуспешна майка? Въпросите зададохме на Таня Русева, Ла Лече Лига лидер-консултант.

 

От какво зависи успешното кърмене?

Кърменето е естествен процес, но далеч невинаги се получава лесно. Ако обаче нещата не потръгнат веднага и от самосебе си, не се отчайвате! Потърсете подкрепа и намерете информация – огромна част от проблемите при кърмене са напълно преодолими. Ако ви е трудно и чувствате, че повече не можете, отложете решението дали да спрете да кърмите за по-добър ден – не взимайте решение в тежък за вас ден, а в ден, в който се чувствате добре и не изпитвате дискомфорт. Не забравяйте, че повечето проблеми могат да се предотвратят или напълно да се избегнат – посетете среща за кърмене на Ла Лече Лига още докато сте бременна, а след раждането – отидете с бебето си. Четете адекватна, съвременна информация. Участвайте в онлайн групи, в които информацията и подкрепата са качествени и с добър контрол (добро място може да е ЛЛЛ групата във Фейсбук, Кърменето от А до Я). Научете колкото се може повече за кърменето преди самото кърмене, за да бъдете подготвени. Потърсете доброволните лидер-консултанти по кърмене на ЛЛЛ, ако имате нужда, по телефона или на среща. Няма глупави въпроси – всички са били някога във вашата ситуация…

Вярно ли е, че през лятото не е добре да бъде преустановено кърменето и защо?

В този въпрос се преплитат мит и истина. По принцип не се препоръчва отбиване в горещините заради повишения риск от стомашно-чревни инфекции през лятото. От друга страна обаче, ако детето се отбие само през лятото, то имунната му система вероятно е имала време да се подготви постепенно – в процеса на плавно отбиване кърмата променя състава си и постепенно заприличва донякъде на коластра, с повече антитела  (проучвания показват, че ефектът на повечето антитела продължава и известно време след отбиването). Ако се налага временно отбиване, може да се обмисли дали да не се запази кърменето посредством изцеждане. Ако се налага цялостно отбиване в летните горещини, в идеалния случай това ще се случи възможно най-постепенно, което да даде възможност на организма на детето да се нагоди, а на тялото на майката да свикне и плавно да намали количеството кърма, което прави.

Кои са ползите от кърменето за бебето и за майката?

Ползите от кърменето и за майката, и за бебето, и за цялото общество са многобройни.
Кърмата е оптималната храна, специално създадена от тялото на майката за конкретните нужди на бебето ѝ в този момент и никоя друга храна не може да репликира тази уникална, постоянно променяща се комбинация. Кърмата е винаги готова, не изисква време за приготвяне и е природно възобновим ресурс.

Майчиното мляко съдържа важни антитела, които помагат на незрялата имунна система на бебето. Кърмените деца са по-малко изложени на риск от редица заболявания и здравни проблеми, като статистиката убедително показва, че кърмените бебета имат по-малко и по-редки болнични посещения. Кърменето убедително се свързва и с по-нисък риск от синдрома на внезапната детска смърт, с детската левкемия, затлъстяването и сърдечносъдовите проблеми в зряла възраст. Майките, които кърмят, имат по-нисък риск от рак на гърдата и яйчниците, остеопороза и затлъстяване. По-редките посещения в болницата и като цяло доброто здраве, означават по-малка нужда от болнични за гледане на дете, което облагодетелства работодателите и цялото общество.

Ако мама не успее да кърми бебето, трябва ли да се чувства виновна?

НИКОГА!!! Ако сте искали да кърмите, но не сте успели, това в никакъв случай не трябва да ви кара да се чувствате виновна. Също така не бива да се чувствате виновна и ако не искате да кърмите – дори да е неконвенционален избор, живеем в свободно общество, важно е да сте сигурна, че това е най-доброто решение за вас.

Ако не сте успели да кърмите, това може да се окаже травмиращо емоционално и физически за вас. Опитайте се да се щадите и да сте благосклонна към себе си – не се натоварвайте с излишна вина. Ако има шанс нещата да са обратими, потърсете Ла Лече Лига за информация и подкрепа, за да разберете дали има нещо, което можете да промените. Ако е минало време и възобновяването на кърменето не е вариант, информирайте се и потърсете подкрепа – без значение дали за да сте подготвени по-добре, ако имате още деца, или за да подкрепите ваши приятелки и близки. Но често „неуспехът“ се дължи на външни фактори – недостатъчна или остаряла информация, неадекватна подкрепа, здравословен проблем… Някои от тези фактори са извън нашия контрол и не бива да се обвиняваме.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре