Сега четеш
Здрави на леда

Здрави на леда

Хокеят и фигурното пързаляне може би не са сред най-популярните спортове сред българските деца, но определено са сред най-полезните, особено ако детето боледува често или има респираторни проблеми. Освен здраве, ледените пързалки подаряват на мъниците и още нещо – приятни емоции и умения за общуване. За ползите, проблемите и надеждите, свързани с хокея и фигурното пързаляне, разговаряме с Мартин Миланов.

 

С какво хокеят и фигурното пързаляне са полезни за детското здраве?

Изпаренията от леда, които децата дишат, докато са на пързалката, им помагат изключително много, особено ако страдат от респираторни проблеми. Неслучайно в тези случаи и самите лекарии препоръчват детето да посещава някой от т.нар. ледени спортове.

Друго съществено предимство на хокея е, че е колективен спорт. Всеизвестно е, че колективните спортове възпитават хиляди качества, които индивидуалните не могат. Особено в днешно време, когато у нас липсват достатъчно площадки и децата нямат достатъчно възможности за социални контакти, колективният спорт помага за по-лесната интеграция в обществото, за изграждането на можещи и справящи се личности.

Повечето хора си мислят, че хокеят е свързан с много контузии, а всъщност той е един от най-слабо травматичните спортове. Въпреки че е мъжки, силов спорт, той се нарежда някъде между 20-то и 30-то място по контузии, което показва колко изчистена е играта… Така че родителите не би трябвало да имат опасения от наранявания.

Можем ли да кажем, че хокеят е мъжки спорт, а фигурното пързаляне – женски?

Разбира се, въпреки че по принцип има и женски хокей, и мъжко фигурно пързаляне. Но като цяло хокеят е мъжки спорт, а фигурното пързаляне – женски, тъй като там все пак има танци, артистичност, естетика…

От каква възраст децата могат да спортуват хокей и фигурно пързаляне?

Колкото по-малки са децата, толкова по-добре! При нас обикновено идват деца на около 4-5-годишна възраст или на около 7-8 години. Тъй като се опитваме да направим от децата добри състезатели, предпочитаме да бъдат по-мънички. Ако трябва да обобщя, подходящата възраст и за хокей, и за фигурно пързаляне е 4-5 години.

Освен желание, какво още се изисква, за да се запише едно дете на тези спортове?

По принцип хокеят е съвкупност от много други спортове. За да можеш да го практикуваш, трябва да имаш много добре развита двигателна култура. Първата и най-важна стъпка обаче е детето да дойде на пързалката и да му хареса. Оттам нататък и във фигурното пързаляне, и в хокея има треньори, методики, по които се работи и с времето децата придобиват нужните качества. Специално за хокея, за да станеш добър играч, се изискват много години. Ако например, за да станеш щангист, са необходими 1-2 години активни занимания, за да станеш хокеист, са нужни минимум 10 години.

Каква екипировка е нужна за ледената пързалка?

При хокея през първите няколко седмици не е необходима специална екипировка, защото най-вероятно детето не може още да кара кънки. Когато се запише на хокей, първата задача е да се научи да кара кънки. След това трябва да бъде екипирано с каска и ръкавици, за да не си удари съответно главата или ръцете. После идва ред на стика и чак след това детето е готово да се включи в тренировъчния процес с другите деца. Когато започнат истинските тренировки, специалният екип вече е абсолютно задължителен, защото предпазва при удар.

При фигурното пързаляне в началото детето трябва да е с грейка, за да не му е студено, когато падне на леда и си навлажни дрехите. След като вече се научи да се пързаля, идва ред на красивите костюми.

В България като че ли хокеят не е сред популярните спортове сред децата. Защо?

Да, така е и причината за това е, че нямаме пързалки, липсват зали. Иначе, нашите пързалки са заети от клубове с деца, т.е. ние вече сме запълнили капацитета и няма накъде повече да се развиваме, при положение че имаме цели 16 клуба на само две пързалки в София и една по-малка във Варна. Ако си нов клуб и искаш да започнеш да тренираш, не можеш да го направиш, защото всичко е запълнено, отдавна купено и просто нямаш кой знае какъв избор, за да започнеш… Все пак, нека бъдем оптимисти. Има някакво раздвижване у нас, очакваме новия закон за спорта и се надяваме частни инвеститори да построят повече пързалки.

Къде се нареждаме в света по постижения в хокея и фигурното пързаляне?

Ние сме от последните държави в света. Може би от около 55 държави, които развиват хокей, ние сме около 40-то място. Но, това не е толкова важно, защото както се знае истинският хокей се играе от 10-12 държави – Русия, Канада, Америка, Швеция, Финландия… Надяваме се, че най-накрая Министерството на спорта ще обърне повече внимание на хокея. При фигурното пързаляне е по-различно, защото финансиранията от Министерството идват по една определена система – ако имаш или някога си имал олимпийски или световен медал, получаваш финансиране. Но ако си нямал, не получаваш или получаваш съвсем малко.

Колко деца, практикуващи спортовете на леда, стават професионалисти?

Точно по този въпрос кандидатствах за проект към Международната федерация към един фонд, който спечелих и съм много щастлив.  Проектът включва точно такъв ресърч на балканските държави – между коя възраст отпадат най-много деца, колко продължават, кои от тях се реализират професионално в живота, не само в сферата на хокея. Проектът ще стартира в началото на януари и ще мога да дам повече информация, когато приключи.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре