Сега четеш
10 хитринки да накараме бебето да яде здравословна храна

10 хитринки да накараме бебето да яде здравословна храна

Ако обичате здравословна вкусна храна, няма нищо по-приятно от това да гледате как детето ви също открива насладата от нея. Но как да отгледате дете, което да предпочита плодове пред пържени картофки и да не сбръчква нос при вида на брюкселско зеле и броколи?! Отговорът е много прост – не чакайте детето да порасне, започнете веднага! В книгата си „Как да се храним полезно“ д-р Алън Грийн пише, че вкусовите ни предпочитания се развиват в първите няколко години и най-вече през първите 10 месеца. Ето 10 стратегии как да научим детето си не само да яде здравословни храни, но и да ги обича.

 

1. Намерете точния момент да започнете

Най-добрите моменти да поднесете на бебето твърда здравословна нова храна са, когато то се чувства добре и е в настроение. Сутрин след ставане или след сладка дрямка, казва Карън Ансел от Американската асоциация по храните в Лонг Айлънд. Съветът и е да изключите телевизора и телефона си. Погрижете се мъника да бъде достатъчно гладен, но не и прегладнял. Няма правило какво да се даде първо. Подходящо ястие е ориз с кърма, например. Ако бебето започне да се разсейва или да се мръщи, значи, че се е наяло, и в никакъв случай не продължавайте.

2. Заложете на разнообразието

Веднага щом бебчо започне с твърда храна разнообразете менюто максимално. Бъдете креативни. Използвайте сходни храни една след друга. Заложете на цветовете им. Те привличат бебешкия интерес.

3. Опитвайте отново и отново

Морковите бяха пълен провал… Не се отказвайте! Пробвайте отново след няколко дни, колкото пъти е необходимо. Проучване показва, че 3 от 4 майки се отказват, ако детето не хареса дадена храна 5 пъти. Друго изследване дава информация, че са необходими между 15 и 20 опита, за да хареса мъникът новата храна. Просто тя трябва да се приготвя различно.

4. Овкусете нещата

Веднага след като детето ви е дало знак, че е харесало дадена храна, овкусете я с подправки. Сложете канела на ябълките, пипер на сладките картофи… Възможностите са безкрайни. Не се ограничавайте само с това, което вие обичате.

5. Създайте връзка между детето и храната

Вземете едно авокадо. Поднесете го на детето като играчка и кажете „Ето го авокадото!“. Назовавайте храните! Дори изпявайте името им. Направете плодовете и зеленчуците забавни за децата! Така те ще ги заобичат. Д-р Грийн, детски диетолог в САЩ, казва, че играта с храните от порядъка на „Къде са ягодките? Покажи на мама къде са ягодките?“ помага на децата да харесат съответната храна. Проучване в Америка показва, че малчуганите започват да ядат даден зеленчук, ако майките са им чели книжки за него и са го видели на картинка.

6. Дръжте мъника близо до себе си, докато готвите

Някога чувствали ли сте се виновни, че държите бебо в кухнята при всички изпарения, докато готвите? Недейте! За него това е полезно. Съветът е колкото се може по-често да му показвате как се готви – така ще подхраните естественото му любопитство. Сложете 6-месечното бебе на висок стол в кухнята да гледа как му бъркате пюрето. На 18-месечното хлапе пък вече може да дадете да мачка сварен картоф, или иначе казано – да се забавлява и после да го хапне. Разбира се, винаги дръжте ножа на разстояние.

7. Винаги сядайте заедно на масата

Не отделяйте децата на малки детски масички. Яжте заедно. Нека те видят, че вие се наслаждавате на здравословната храна. И че сте равни. Проучвания показват, че деца, които редовно са отделяни от останалото семейство по време на хранене, имат по-ниска самооценка и по-ниски академични резултати. Според психолозите посещението на ресторант също помага за създаването на хранителни навици на децата. Така те възприемат, че „храната е специална“.

8. Бъдете актьори

Всички проучвания показват, че когато става въпрос за окуражаване на детето да яде здравословни манджи, е важно не какво му говорите, а какво самите вие правите. Дори да не ви се яде спанак, дъвчете го с удоволствие и преглъщайте с мерак пред дечко. Бъдете актьори, когато се налага.

9. Направете храните привлекателни

Когато си имате „капризничещ“ подрастващ вкъщи, най-вероятно ви се иска да го „натиснете“ да си изяде броколите или да го подкупите с десерт. Погрешна стратегия! Вместо това направете зеленчука да изглежда вкусен, забавен и смешен. Сервирайте в шарени панички. Редете със зеленчуците усмихнати личица върху сандвичите.

10 Успокойте се

Детето на съседите яде суши. Е, и? Това не е състезание. Да не ви пука. Добрите хранителни навици изискват време – 10, 12, дори 15 години. А и всички деца са различни. Имат различни предпочитания. Ако сега имате само едно дете, почакайте да ви се роди и второ и ще разберете, че няма да харесват едно и също.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре