Сега четеш
Здраве от природата

Здраве от природата

Лятото свърши, на ход са есента и зимата. А те неслучайно се определят като „сезони на настинките и вирусните инфекции”. Времето е променливо, студено и ветровито и децата прекарват голяма част от деня си на топло и закрито в детската градина или в училище. Постепенно се завърта порочният кръг боледуване, антибиотик, спад на имунните сили и ново боледуване. И така до края на зимата…

Може ли да укрепим имунитета на детето с природни средства и как да го направим ефикасно, попитахме един от най-популярните фитотерапевти и хомеопати – д-р Атанас Михайлов.

 

Трите златни правила

Когато става дума за имунната система на децата, най-важната задача на родителите и педиатрите е да не увредят нормалния имунен статус на хлапетата. За съжаление, обикновено точно това се случва с приема на антибиотик по повод температура, кашлица или червено гърло, без да е доказано наличието на бактериална инфекция. Чрез антибиотиците лесно се причинява дисбактериоза, която е своеобразен „удар под кръста“ за имунната система. Възстановяването на нормалната чревна флора след дисбактериоза не е никак лесна задача. Освен това антибиотиците традиционно се прилагат в комбинация с антихистамини (във връзка с честите алергии), те обаче заедно с потискането на алергията, потискат и имунитета.

Втората важна стъпка в грижите за детския имунитет е той да се укрепва чрез закаляване. Игрите и спортът на открито, които са толкова естествени за децата, често се пренебрегват. Така, лишавайки децата от възможността за достатъчно движение, създаваме условия за по-лесното им разболяване. За справка – всеки ден първолаците трябва да получат дозата си от 5 километра – 2 в училище и 3 след училище, под формата на игри, разходки, спорт. Това е стандартно изискване, но дали реално се изпълнява?

Виж още

Друг важен момент от укрепването на съпротивителните сили на детския организъм е използването на безвредни природни средства, които са с доказана ефективност и на практика без странични ефекти.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре