Сега четеш
Зима е. Хайде на разходка!

Зима е. Хайде на разходка!

Студът и снегът не бива да ви спират да излезете заедно с детето и да се порадвате на зимата. Напротив – разходките са задължителни, ако искате да закалите малкото човече и да активирате защитните сили на организма. Разбира се, има и дни, в които е по-добре да си останем вкъщи на топло. Кога минусовите температури не бива да ни плашат и кога наистина се налага да останем у дома, попитахме д-р Захаринова. Следвайте нейните професионалните съвети, за да бъдат зимните разходки полезни, а децата – здрави.

 

Зимата – студена, снежна и ветровита, подходяща ли е за разходки?

Студената и снежна зима е предизвикателство за родителите – закаляването на децата изисква те да се извеждат навън всеки ден за кратки разходки. Децата обичат да играят в снега, а родителите са притеснени от настинки…

Кога можем да изведем новороденото през зимата? За колко време и при какви условия?

През зимния сезон новороденото може да се извежда още от втората
седмица, ако температурата на въздуха е над 10 градуса. В продължение на около 2-3 дни детето се държи на отворен прозорец за 4-5 минути, след
което можем да направим първата разходка на новороденото – тя трябва да е за около 15 минути и да няма силен вятър. В следващите дни постепенно времетраенето се увеличава, съобразно климатичните условия. През зимата периодът от 11 часа до 16 часа е най-подходящ за разходки. Тогава температурите са най-високи. Ако температурата е над 5-6 градуса, месечните бебета могат да бъдат навън до два часа.

По колко време е добре да прекарват навън през зимата децата след 1 годинка?

След 1-годишна възраст времето за игра и разходка на открито се увеличава дори и през студените зимни дни. Ако детето е облечено подходящо и е с топли и непромокаеми обувки, разходките на открито могат да продължат няколко часа. Разбира се, периодично трябва да се проверява дали нослето, ушичките и ръцете на детето не са студени. В случай, че са топли, разходката може да продължи още.

Как трябва да обличаме мъниците в студеното време? Какви обувки или ботушки да изберем?

Желателно е през студените зимни дни мъничето да бъде облечено с памучна камизолка, боди и жилетка, а за крачетата са нужни топли чорапки. Изключително практичен е гащеризонът, който топли кръстчето. Шапката, шалът и ръкавиците са задължителни. При избора на обувки е добре те да бъдат от естествена материя, която да позволява на крачетата да дишат. Също така е желателно да бъдат с вътрешна вълнена подплата и да са непромокаеми, за да пазят крачетата топли и сухи.

Нужна ли е специална грижа за детската кожа срещу вятъра, зимното слънце?

За да предпазим нежната детска кожа от изсушаване, причинено от студа и вятъра, е добре преди излизане откритите части на тялото да се намажат с хидратиращ крем. Ако се забелязват напукване и лющене на бузките и устните, това е сигнал за дисбаланс на кожата. Тогава вече е задължително да бъде нанесен хидратиращ крем, който ще възстанови защитната бариера на кожата и ще я стабилизира. Хидратиращите продукти задържат влагата в горния слой на кожата и я правят по-устойчива на атмосферните влияния.

Има ли признаци, по които можем да разберем, че на бебето му е студено?

Ако по време на разходката, кожата по откритите части остава бледа при допир, нослето и ръчичките са хладни, а детето е вяло – това е знак, че му е студено и трябва да бъдат взети мерки за затопляне.

Как да разберем дали и на по-голямото дете му е студено? Обикновено, като го питаме, то отговаря „не“, а ръцете му например са студени?

Независимо от отговора на детето, ако ръчичките му са студени и бузките зачервени, това е знак, че температурата е по-ниска от оптималната и трябва да бъдат взети мерки за затопляне и престой в топло помещение. 

Минусовите температури трябва ли да бъдат спирачка за зимните разходки? Много родители се притесняват, че студът може да разболее детето? Така ли е – студеното време кога разболява и кога закалява?

Разходката на детето при сух студ, особено в комбинация със слънце, е най-добрият начин за закаляване. Студът действа освежаващо и унищожава вирусите. Ако температурата не е по-ниска от –5°С, ако няма вятър и мъгла, няма причина да не разходите детето навън. Е, може би разходката ви няма да е от най-продължителните – обикновено около час (ако е слънчево и детето се движи). Когато студът е в комбинация с влага и вятър, разходката трябва да се прекрати. Ако редовно проверявате дали на детето му е студено и отговорът е „не“, то тогава няма нищо по-полезно от активна игра навън или качествения сън в количка. При това положение няма проблем детето ви да стои навън дори 1-2 часа при ниски температури. Не забравяйте – честите, краткотрайни и ежедневни разходки през зимата закаляват детето и засилват имунитета му.

Ако детето е болно, можем ли да го извеждаме навън?

Когато детето е болно, навярно то е отпаднало, приема медикаменти в определени часове и разходките не са препоръчителни. Изчакайте 2-3 дни и тогава започнете да го извеждате за по 20-30 минути, два пъти на ден. Студът няма да му навреди, а ще го освежи и дори ще подпомогне оздравителния процес.

При какви метеорологични условия разходките все пак не се препоръчват и е желателно да си останем вкъщи?

Ако вятърът е много силен, ако има снеговалеж, ако температурата е под  –5°С, по-добре отложете зимната разходка за по-добро време. Студът, влагата и вятърът са предпоставки за хипотермия (състояние, при което телесната температура на детето е под 35°С) при децата.

А у дома каква трябва да бъде температурата за бебето и порасналото дете?

Най-добрата температура за отглеждане на доносеното новородено е 23-24°С,  а за недоносеното 24-26°С. За децата над 1-годишна възраст оптималната стайна температура е 21-23°С, като по време на сън тя може да е с 3-4 градуса по-ниска.

 

6 важни правила, за да бъдат разходките полезни, а детето – здраво

Комбинацията от сух студ, слънце и зимна разходка на открито закалява детето.

През зимата детето трябва да бъде облечено с подходящи дрехи, непромокаеми обувки, шапка, шал и ръкавички.

При ветровито време и температури под –5°С, се препоръчва разходките да се избягват.

Ако детето е болно, отложете разходките, докато не се възстанови напълно.

Добре е при разходка ввинаги да носите термос с топла напитка за детето, защото лесно може да се дехидратира.

Ако детето е с бледа кожа и студени крайници, трябва да бъдат взети мерки за затопляне.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре