Сега четеш
Зрението в детска възраст

Зрението в детска възраст

Далекогледство, късогледство, „мързеливо око“… са все проблеми, свързани с очите, които често се срещат сред децата. Ранното им откриване е много важно. Кои са признаците, по които можете да се досетите, че детето има проблем с очите и колко често е добре да се провеждат консултации с очен лекар? За развитието и проблемите а зрението в детската възраст разговаряме с д-р Мусов.

 

Какво е характерно за устройството на окото?

Окото е специализиран сетивен орган, чрез който възприемаме образа на заобикалящия ни свят. Очната ябълка е основният анатомичен и функционален субстрат на зрителната функция. Тя е изградена от структури и среди, които обезпечават пречупването на светлината, така че да се получи ясен образ. Такива са роговицата (най-изпъкналата част на окото), лещата, стъкловидното тяло и ретината, върху която се проектира самият образ.

Кога зрението е нормално, кога говорим за късогледство и далекогледство?

Когато образът, след пречупването през оптичните среди, се проектира върху ретината, говорим за нормално зрение.

Когато образът не се проектира върху ретината, а пред нея говорим за миопия или късогледство. Причината за това може да е в по-силната пречупваща способност на оптичните среди или удължената предно-задна ос на очната ябълка (по-честият вариант). В такъв случай човек не вижда добре надалеч. Зрението се коригира с т.нар. минус лещи или разсейвателни лещи.

Другият проблем е, когато вследствие на слабата пречупваща способност на очните среди или по-късата предно-задна ос на очната ябълка, след пречупване образът се проектира зад ретината. Това състояние се нарича хиперметропия или далекогледство. Далекогледото око не вижда добре както наблизо, така и надалече. То е слабо пречупващо око. Но то има начин да увеличи силата на своята рефракция. Така че далекогледото око акомодира (постоянно напряга цилиарния мускул), за да вижда добре и далечните предмети. То се коригира с т.нар. плюс лещи или събирателни лещи.

Вярно ли е, че повечето бебета се раждат далекогледи?

Над 95% от всички деца се раждат далекогледи. През първите 6 месеца от раждането бебето може да фокусира само близки предмети. То ги вижда само, ако са в контрастни цветове като бяло, черно, червено. След 6-месечна възраст зрението се променя към по-остро и акуратно цветно зрение и по-точни очни движения.

Далекогледството (хиперметропията) е най-честият вид рефракционна аномалия в детска възраст. С нарастване на окото се променя и пречупвателната му сила, така че към 10-12-годишна възраст процентът на далекогледите силно намалява. При малките деца далекогледството най-често не дава никаква симптоматика. За съжаление, процесът на промяна в рефракцията продължава и след 12-14-годишна възраст и много от децата стават късогледи.

Какво ще рече „мързеливо око“?

Има вариант, когато е намалено зрението само на едното око на детето. Ако не се диагностицира навреме и не се вземат съответните мерки, окото се превръща в т.нар. „мързеливо око“ – състояние, известно като амблиопия, при което зрението на съответното око остава намалено за цял живот и не може да се коригира с очила. За това навременният преглед е изключително важен.

Колко често трябва да се прави очен преглед?

Очният преглед в предучилищна възраст е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Ранното откриване е много важно. Според Американската оптометрична асоциация първият очен преглед трябва да бъден направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди тръгване на училище. За учениците се препоръчва преглед на всеки две години.

Признаци, които подсказват наличието на очен проблем

Виж още

1. Детето сяда твърде близо до телевизора или държи книгата много близо.

2. Криви си главата, за да вижда по-добре.

3. Присвива си очите и е чувствително на светлина.

4. Често има сълзене.

5. Затваря си едното око, за да чете или гледа телевизия.

6. Оплаква се от главоболие или уморени очи.

Ако детето проявява някои от тези признаци, потърсете консултация с офталмолог.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре