Сега четеш
Какво трябва да знаем за зъбите…

Какво трябва да знаем за зъбите…

Ако сте родител на дете на възраст 4 години, това значи, че вече сте се справили с много неща – с бебешкия период, коликите, захранването… Мъникът ви вече може да се храни, облича и да ходи до тоалетната сам. На тази възраст детският речник се състои от около 1200-1300 думи. Детето все още използва прости изречения, като може да има проблеми с произнасянето на някои звуци. Вече се ориентира за време и място, задава въпроси, най-често започващи с „какво”, „кой”, „къде”, „защо”… Може би се питате какво общо има всичко това със зъбите на 4-годишния малчуган? Отговор потърсихме от детския стоматолог д-р Дучева.

 

Какво е характерно за зъбките на детето на тази възраст?

На около 3 год. и 6 мес. трябва да са пробили всички зъби в устата на детето, откъдето произтича и факта, че то трябва да може да дъвче всичко, което се включва в общия му хранителен режим. Малчуганът трябва да може да отхапва цял плод, което е свързано с нормалното съчленяване на горната и долната челюст и хармоничното им развитие. Ето защо в тази възраст предлагането на пасирана и намачкана храна не е желателно, защото така се запазва инфантилното гълтане, характерно за бебешкия период. Ако се запази инфантилното гълтане, детето ще има нарушения на ритъма дъвчене – дишане – гълтане, освен това ще има смутена артикулацията, гъгнене и др.

На тази възраст детето трябва да може вече да пие от чаша, от сламка, да плюе и да жабури. Това именно е възрастта, в която рязко се повишава нивото на флуора в детските пасти – идеята е, че детето плюе, а не гълта пастата и нейния антикариесен ефект е екзогенна профилактика (т.е. външно, директно прилагане на флуорен препарат върху зъбите, който е много по-ефективен),  защото ендогенният прием (както е с флуорните таблетки или капки, които се гълтат) се проявява след навлизането на този микроелемент в общото кръвообращение, откъдето трябва да достигне до зъбите. По този начин обаче нямаме контрол върху количеството флуор и дневния му прием.

Защо е нужна по-висока доза флуор (1000-1500 ppm) в детската паста във възрастта след 4 год.?

След 4-тата година започва растеж на горната и долната челюсти, което значи, че всяка една от зъбните дъги започва да нараства. Това води до поява на разстояние най-напред между предните зъбки, а после и между задните. Емайлът на млечните зъби е в пъти по-слабо минерализиран и устойчив на кариес от емайла на постоянните зъби, освен това при детските зъбки той е най-тънък в контактните точки и затова, когато има отслабени контакти и задържане на храна, кариесът се развива именно там. По тази причина много родители остават изумени как задните зъбки на децата им изведнъж се сдобиват с дупка/и в рамките на няколко месеца.

Сами ли трябва да си мият зъбите децата на тази възраст?

На 4 години децата все още не бива да си мият зъбите сами – тъй като тяхната фина моторика все още не е напълно развита, те не могат да изчеткват качествено, трудно дозират натиска, имат по-резки и постъпателни движения и могат да се травмират. Затова мама и татко трябва да помагат и да следят за хигиената поне до 10-тата година. Повярвайте ми, колкото по-рано започне вменяването на навика за миене на зъбите и колкото по-дълго се упражнява след това контрол, толкова по-траен и качествен е процесът на хигиена.

Влияят ли честите боледувания върху денталното здраве?

Честите боледувания могат да станат причина за влошаване на оралното здраве на децата, защото всички антибиотици, сиропи, имуностимулатори или витамини имат огромно количество захар или подсладители в себе си, които имат за цел да подобрят вкуса. Освен това при болест се влошава качеството на оралната хигиена за определен период, потенциира се патогенна флора в устата и това може да е ключов момент за появата на първите кариозни петна. Добрата новина е, че има решение на този проблем – прием на вода след всяко лекарство, включително и след инхалация с кортикостероиди. Също така в този период е препоръчително да се избягват соковете и компотите. А когато детето оздравее, подменете и четката му за зъби, особено ако проблемът е бил свързан с възпаление на горните дихателни пътища.

Непрекъснатото устно дишане в тази възраст вследствие на аденоид (възпалена трета сливица) или чести боледувания може да се превърне във вреден навик, който да се задържи в годините и да доведе до сериозни ортодонтски аномалии, проблем в подреждането на зъбите и дори лицева дисхармония.

На тази възраст децата откриват и дъвката. За или против?

Да, на тази възраст децата вече могат да дъвчат дъвка, тя е полезна за по-доброто почистване на зъбите, стимулира се слюноотделянето, както и се подпомага приучването към правилно преглъщане. Дори и да гълтат в началото дъвката, това не бива да ви притеснява. Продължителността на дъвкане е не повече от 5 до 7 минути, докато й „мине сладкото”. Избирайте дъвки с ксилитол – те се ползват и за антикариесна профилактика, защото този естествен подсладител има антибактериално действие.

Между 5-та и 6-та година започва подмяната на млечните с постоянните зъби. Какво трябва да знаят родителите?

Обикновено най-напред се появяват първите постоянни кътници (6-тите зъби) – те пробиват най-отзад, зад последния млечен зъб, и затова много родители дори не подозират за тяхната поява. Във възрастта на зъбен пробив е много важна стриктната орална хигиена и професионалната профилактика от детски стоматолог. При своята поява постоянните зъби не са с напълно минерализиран и съвършен емайл, пълната минерализация става с помощта на слюнката и нейната буферна роля (като отдава съдържащите се в нея микроелементи на емайла). Поради факта, че здравината на емайла на 6-тите зъби е понижен при техния пробив, наличието на плака и неадекватната хранителна и орална профилактика водят до кариес по дъвкателната повърхност. Ако се замислите, най-вероятно ще се сетите, че именно това са зъбите и във вашата уста, на които са им поставени първите пломби.

Как да запазим здрави постоянните зъби на децата?

  • Професионална орална хигиена – тя е задължителна част от програмата за ранна превенция на кариеса. Само чрез нея детският стоматолог може да премахне цялата плака и оцветявания по детските зъбки, да ги полира и да отстрани ретенционните места, където би могла да се задържа храна и плака.
  • Обучение в правилна техника на четкане. Ранно смесеното съзъбие е най-уязвимо и податливо на кариес, защото разклащането и пробивът на нови зъби правят венците болезнени и отточни, задържането на плака около новите зъби е в пъти по-високо, затова децата не четкат качествено. Техниката им на миене и средствата за орална хигиена трябва да се допълнят с нови артикули и движения, за да има по-висок резултат и чисти зъби. Тук на 100% важи правилото чисти зъби = здрави зъби!!!
  • Силанизация – препоръчителна е, но не е задължителна! Само моларите на определени деца имат нужда от силанизация, това е профилактика, а не е лечение! При нея се ползват специални течни фотополимери, с които се запълват дълбоките фисури на дъвкателните зъби, като целта е там да не се задържат плака и пигменти.
  • Флуоризация. Това е една от най-успешните и масови техники за профилактика, препоръчана от всички педиатрични дентални асоциации, целта й е да се заздравят детските зъби и да станат устойчиви на кариес. Препоръчва се флуорният препарат да се аплицира под форма на гел или да се ползват пасти за зъби с високо съдържание на този микроелемент.
  • Преглед и профилактика на всеки 6 месеца – по препоръка на Световната здравна организация.
  • Панорамна снимка – има много висока диагностична стойност както за пациента, така и за лекуващия лекар. На тази рентгенова снимка, в периода преди зъбната смяна могат да се видят зародишите на новите зъби, може да се прецени дали има или ще има евентуална аномалия в развитието, растежа на челюстите и подредбата на новите зъби.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (2)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре